Brabants Dagblad

Alfred J. Kwak maakt opwachting bij Vara

Eigenzinnige eend bestrijdt onrecht

23 dec 1989

Van onze radio/tv-redactie


Alfred Jodocus Kwak. Dat is de naam van de eend die tot grote hoogten gaat stijgen. Tenminste, volgens de Nederlandse producent van de gigantische tekenfilmserie waarin deze eend de onbetwiste hoofdrol speelt. De 52-delige serie start vandaag in Nederland bij de Vara en over een paar maanden in een groot aantal landen.


Het project is voor Europese begrippen van een gigantische omvang. Om van het door Herman van Veen bedachte en geschreven verhaal een tekenfilm te maken, moest het lieve sommetje van 36 miljoen gulden op tafel komen. De serie, getekend door de Duitse ontwerpers Harald Siepermann en Hans Bacher (beiden bekend van Roger Rabbit), speelt zich ontegenzeglijk af in een Nederlands landschap, maar ook op de toppen van de Himalaya.

Wie is Alfred J. Kwak? Een bijzonder eigenzinnige en milieuvriendelijke eend die ten strijde trekt tegen het onrecht. Maar Kwak is bovenal geweldloos. Een geboren wereldverbeteraar.
Volgens de Amsterdamse producent Dennis Livson werd het hoog tijd dat er weer eens een tekenfilm van betekenis kwam die geen geweld kent. "De kinderen zijn het beu om naar allerlei robot-series te kijken."


Dolf de Kraai


Zondag een dubbele aflevering (per deel ruim 20 minuten lang) van Alfred J. Kwak. Het begint goed. Alfred is nog maar net uit het ei, of hij verliest zijn vader en moeder. En alleen op de wereld zijn, valt niet mee. Maar hij maakt snel vrienden. Echter ook vijanden. De belangrijkste is Dolf de Kraai, het gemeenste kereltje van de klas. Alfred zal hem nog vaak ontmoeten in zijn strijd tegen het onrecht.

Livson meent dat de serie, oorspronkelijk bedoeld voor kinderen tussen zes en dertien jaar, ook bij ouderen in de smaak valt. Met name door Van Veen-creaties als Margareth Tikker en Alem Palem Singna- tra, persiflages op Margareth Thatcher en Frank Sinatra.

Alle figuren in de tekenfilm zijn dieren. Op een uitzondering na. In een van de afleveringen is een 'wild mens' te zien, gekooid in een rondtrekkend circus. In totaal komen er ongeveer 250 dieren voor in het verhaal.