WEEKEND
JOHAN LOK

MONIQUE VAN DE VEN IN TRANEN IN HET LAND VAN OOIT

23 juni 1999

Monique van de Ven tijdens haar bezoek aan het Land van Ooit, waar de emoties haar parten speelden. ciŽle gedeelte ging Monique te paard terug naar het Roze Kas teel, waar een lunch werd geserveerd. Halverwege die lunch wilde Monique graag nog even het woord voeren. Ze haalde aan dat ze het werk voor en met kinderen heel erg belangrijk vind. 'Daarom ook heb ik ingestemd om ambassadrice van Unicef te worden en heb ik deze functie op me genomen. Zo belangrijk als Unicef internationaal is, zo belangrijk is het Land van Ooit in Nederland. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er hier een aantal bomen zijn geplant voor overleden kinderen.' Op het moment dat Monique die woorden uitsprak werden de emoties haar te machtig. De tranen sprongen in haar ogen en ze moet ongetwijfeld hebben teruggedacht aan haar zoontje Nino. Nino overleed in 1993 op tweejarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. De actrice kan inmiddels goed met het verlies van haar zoontje omgaan, maar op momenten als deze schiet ze, hoe begrijpelijk, toch nog vol.


Toen Monique van de Ven werd gevraagd om in navolging van diverse collega's, onder wie Herman van Veen, tot barones van het Land van Ooit te worden benoemd, zei ze onmiddellijk ja. En onlangs was het dan zover, maar het bezoek zou een diepere indruk op Monique maken dan zij op voorhand kunnen bevroeden.

Na het officiŽle gedeelte ging Monique te paard terug naar het Roze Kasteel, waar een lunch werd geserveerd. Halverwege die lunch wilde Monique graag nog even het woord voeren. Ze haalde aan dat ze het werk voor en met kinderen heel erg belangrijk vind. 'Daarom ook heb ik ingestemd om ambassadrice van Unicef te worden en heb ik deze functie op me genomen. Zo belangrijk als Unicef internationaal is, zo belangrijk is het Land van Ooit in Nederland. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er hier een aantal bomen zijn geplant voor overleden kinderen.'

Op het moment dat Monique die woorden uitsprak werden de emoties haar te machtig. De tranen sprongen in haar ogen en ze moet ongetwijfeld hebben teruggedacht aan haar zoontje Nino. Nino overleed in 1993 op tweejarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. De actrice kan inmiddels goed met het verlies van haar zoontje omgaan, maar op momenten als deze schiet ze, hoe begrijpelijk, toch nog vol.