Privé
Willem Duys

Een vol weekje

23 juni 1993

Woensdag 9 juni maakten wij een pleziertochtje op het fraaie schip van de grote ontwikkelaar Tom Westermeyer, alvorens ons naar Kasteel Haarzuilens te begeven voor de jaarlijkse Haringparty/, na het World Press Gala dus ons grootste nationale evenement. Daar, in die prachtige kasteeltuinen, liepen wij weer alle prominenten van de vorige avond tegen het lijf. Tjonge, wat kan haring toch lekker zijn, mits bespoeld met ijskoude korenwijn!


Hoewel ik nu zestien jaar in het buitenland woon, krijg ik toch voor de meeste grote gebeurtenissen een uitnodiging en omdat ik elke twee weken in Holland ben, mis ik weinig. Maar soms is het aanbod bijna overstek pend. Neem nou vorige week. Mijn agenda leek wel een rijkgevuld krentenbrood! En omdat vele lezers geïnteresseerd zijn in het doen en laten van mensen die aan de weg timmeren, zoals ik, Iaat ik u deze keer dat drukke weekje van dag tot dag meebeleven. Zaterdag 5 juni vloog ik van Nice naar Schiphol en dat ging als altijd even vlot.

Maar toen begon mijn marathon.
Zondag 6 juni werd ik gewekt door een telefoontje van Pim Jacobs, die mij vroeg of ik in 'Muziek Mozaïek' even aandacht wilde besteden aan de prijs die hij en Rita Reys de vorige avond in Hattem hadden ontvangen: de 'Peter Schilperoort Award'. Dat deed ik dus een uurtje later, nadat ik eerst de nieuwe CD van Ben Cramer via een 'live' gesprek ten doop had gehouden, 's Middags keek ik naar de fascinerende tennisfinale van Roland Garros en 's avonds zat ik met de voorzitter van de AVRO in het Lido om te genieten van het slotconcert van de Skymasters.

Een volle, maar mooie dag.
Maandag 7 juni was gevuld met talloze zakelijke besprekingen en bezoek aan enkele tentoonstellingen in Laren, Haarlem en Utrecht. Ook de tandarts was een uurtje in de weer met een onwillige kies.

Dinsdag 8 juni reserveerde ik voor het beantwoorden van tientallen brieven en het beluisteren van mij toegestuurde bandjes, 's Avonds reden mijn vrouw en ik naar Tuschinski voor de Koninklijke Galapremière van de film 'Oeroeg naar het boek van Hella Haasse. En daar was naast koningin Beatrix zo ongeveer de hele top van het vaderlandse culturele en zakeiijke leven aanwezig. Veel handen schudden en babbelen derhalve.

Donderdag 10 juni zat ik uren in een Hilversumse studio om voor de KLM een En- gels-gesproken muziekprogramma op te nemen, bestemd voor de intercontinentale vluchten. En daarna sprak ik lange tijd met journalist Henk van Gelder, die een boek schrijft over mijn journalistieke oud-collega Jaap v.d. Merwe (de man van 'Stiefbeen' en 'Het oproer kraait". Lange dag...

Vrijdag 11 en zaterdag 12 juni waren gewijd aan etentjes met dierbare vrienden, alsmede bezoeken aan kinderen en kleinkroost .

Zondag 13 juni was het weer raak. Na mijn radioprogramma van 10 tot 11 togen wij naar Soest, waar Herman van Veen in en om zijn riante boerderij een grandioos tuinfeest gaf met zo ongeveer de halve artiestenwereld, heerlijk hapjes en rijkgevulde kelken. Werkelijk een onvergetelijke happening bij onze grootste internationale showman en zijn lieftallige Gaetane. Trouwens, ex-echtgenote Marlous (ook ex-Helen Helmink uit 'GTST) was er eveneens met haar aardige dokter. Nauwelijks bekomen van al die ontmoetingen en gesprekken met muzikale indrukken zat ik maandagmorgen 14 juni weer in de radiostudio om mijn voorlaatste programma van dit seizoen op te nemen. Diezelfde avond reden wij naar de Wilgenpias in Maarssen, waar wij buitengewoon genoeglijk dineerden met onze vriend Lee Towers en zijn lieve Laura. Toen wij de volgende middag naar huis vlogen, zuchtte ik: "Genoeg indrukken voor de rest van deze zomer..."

We waren nog geen vijf minuten terug in Frankrijk of de telefoon rinkelde. Dat was Joop van den Ende's rechterhand André Kesselaar. "Kom jij als speciale gast in 'Ron's Honeymoon Quiz1 op 25 juni?" vroeg hij. "Moet ik even over nadenken," sprak ik vermoeid. Mijn vrouw schudde hevig haar hoofd. Maar ja... showbusiness blijft toch een eeuwige trekpleister...