de Gids
Cees Baan

de drie woorden ... Kick van der Veer

23 jun 2001

Kick van der Veer (46) is cabaretkenner en geeft samen met Jacques Klöters wekelijks commentaar op cabaretfragmenten in Andermans veren.


GELOOF

"Ik geloof in verbintenissen, in relaties met vrouw, kinderen en vrienden. En ik weet dat ik helemaal in elkaar klap als dat geloof wegvalt, omdat ik in diezelfde klap ook de liefde verlies. Geloof en liefde gaan bij mij hand in hand. Op Koninginnedag ben ik voor het eerst vader geworden, van een tweeling, Ivo en Willem. Op Bevrijdingsdag bracht ik mijn vrouw van het ziekenhuis naar huis. je begrijpt dat ik al die dagen in de wolken was, maar op diezelfde vijfde mei liep een neefje van dertien, Tijmen, door een glazen plaat. Hij overleed. Dat neefje hebben we een paar dagen later begraven. Bij mij thuis stonden bossen bloemen, hingen er slingers en tientallen geboortekaartjes, maar op die begraafplaats stonden honderden vrienden en bekenden, plus de vriendjes van school en het voetbalelftal.
Er was een indrukwekkend eerbetoon van bloemen voor dat dertienjarige jongetje. Zo hoor je afscheid te nemen, zo met elkaar. Want zoals je samen feestviert bij een geboorte, rouw je samen bij de dood."

HOOP
"De keus voor kinderen is een keus van de hoop. Ik reken erop dat kinderen de wereld mooier maken, dat kinderen de wereld opvrolijken en niet dat de wereld kinderen ongelukkig maakt, je ziet gelukkig steeds minder mensen die uit angst hun kinderwens in de ijskast zetten. Mensen die geen toekomst zien. Dat zogenaamde doemdenken vind ik cynisch, want ik geloof dat je zelf verantwoordelijk bent en dat je van deze aarde best een lekker tuintje kunt maken.
In elk leven krijg je met tegenslag en teleurstelling te maken. En ik weet ook hoe het voelt als er een relatie verbroken wordt en dat je dan door een hel gaat omdat je je eenzaam voelt. Maar dan komt het er op aan, wil je vluchten of vechten? En dan kies ik voor de aanval, ik wil blijven geloven in een mooiere wereld."

LIEFDE
"Herman van Veen zong lang geleden een liedje over Suzanne. 'En jezus was een visser die het water zo vertrouwde, dat hij zomaar over zee liep omdat hij had leren houden van de golven en de branding.' Geloof is hetzelfde als houden van en dan kun je alles aan. Ik voel me, na al deze jaren en met deze kinderen, onverslaanbaar. Van Veen maakt het liedje compleet als hij : 'En je moet haar wel vertrouwen, want zij houdt al jouw gedachten in haar hand.' In dat vertrouwen draag ik nu mijn jongens. Het gekke is, dat toen Frederiek hoogzwanger was, ik mezelf nog wanhopig afvroeg: "Ik zal toch wel van ze houden?" Ik realiseerde me heel goed dat als ik niet met hart en ziel voor deze jongetjes door het vuur zou gaan, mijn leven naar de Filistijnen was. Maar bij de eerste blik was ik meteen verkocht. Alles draait om het liefhebben.
Als ik dit gevoel nooit had leren kennen, had ik de essentie van het leven toch echt gemist."Cees Baan