TWENTS VOLKSBLAD

'KINDEREN MET EEN HANDICAP KUNNEN DAAR ZICHZELF ZIJN'

Desney uit Daarle haalt 285 gulden op voor Colombinehuis

23 mei 2000

DAARLE - Eens per jaar vindt in Biddinghuizen de jaarlijkse Colombinebosloop plaats. Dit jaar gebeurde dat op zondag 14 mei voor de tiende maal.


Desney Burgarello uit Daarle is bijna 7 jaar. Hij zit in Zwolle op het Ambelt op school en hij heeft meegedaan met de kinderloop. "Je kon kiezen tussen vier en twee kilometer, Desney heeft uiteindelijk twee kilometer afgelegd", zegt zijn moeder. Hiermee heeft hij door sponsoring voor het Colombinevakantiefonds 285 gulden bij elkaar gelopen. Dit fonds is bestemd voor gasten, die hun verblijf in het Colombinehuis niet zelf kunnen betalen. Het Colombinehuis is gesticht door Herman van Veen. Het is bestemd om 'zorgenkinderen' en hun ouders, broertjes, zusjes of begeleiders een fijne vakantie aan te bieden. Desney heeft zijn sponsorgeld overal vandaan van winkeliers, familie, school en apotheek Nijver- dal. "Die gaf best veel", vertelt hij. "Tijdens de bosloop werd steeds omgeroepen dat Desney meedeed en hoeveel hij opgehaald had.

Hij kreeg ook applaus, daar waren we best trots op", zegt zijn moeder. Zelf is zij niet onbekend met het Colombinehuis. Samen met haar zoontje heeft zij al twee maal een geweldige vakantie in het Colombinehuis beleefd. Een keer tien en een keer vijf dagen. "Vorig jaar zijn we er nog geweest, je kunt er fijn spelen en fietsen", vindt Desney.
Daarom wil Fatma Burgarello graag dat meer ouders van kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap van het bestaan van het Colombinehuis op de hoogte worden gebracht. Het huis bestaat uit een moederhuis met daar omheen een aantal volledig ingerichte appartementen, waarbij door schakelingen een scala aan indelingen mogelijk is. Het Colombinehuis is geen ziekenhuis, maar er kunnen wel eenvoudige medische handelingen worden verricht. Voor rolstoelgebruikers zijn speciale aanpassingen.
En er is bijvoorbeeld ook een dialyseruimte voor nierpatiŽntjes. Voorop staan ontspanning en het houden van vakantie. In de omgeving vinden de gasten vlakbij het het Veluwemeer, het' Bos van Morgen en Walibi Flevo.

Op het terrein is een kinderboerderij. De kinderboerderij wordt beheerd door Willem Flantua en Mary van Veen met de hond Sleepy staan zij voor op de folder van het Colombinehuis. Desney heeft het ontzettend naar zijn zin in het Colombinehuis, als hij er is wil hij altijd graag blijven. "Kinderen met een handicap kunnen daar zichzelf zijn, ze leven er helemaal op", weet zijn moeder uit ervaring. Dit jaar kan Desney helaas niet naar het Colombinehuis op vakantie; het was al vol. Het huis is overigens niet alleen in de schoolvakanties geopend, men kan er het hele jaar door terecht. Elk appartement heeft een andere inrichting. Om een paar voorbeelden te noemen: India's, Thais Filippijns, Indonesisch, Braziliaans of Duits. Het theater waar allerlei activiteiten worden georganiseerd is in Griekse stijl.

Folders over een verblijf in het Colombinehuis zijn te vinden bij alle apotheken in Nederland. Zij hebben via hun beroepsorganisatie het Colombinehuis geadopteerd.