Nieuwsblad vh Noorden

Herman van Veen test in het Noorden internationale tournee uit

23 april 1988

Als het al zomer is, gaat een aantal theaters in het Noorden weer open om de zanger-dichter-entertainer Herman van Veen met zijn ensemble binnen te laten.
Hij komt op een ongebruikelijk tijdstip langs. Het seizoen is dan afgesloten, maar de provincie-theaters zijn er zeer tevreden mee dat ze hem weer eens kunnen inhalen najaren van afwezigheid.Herman van Veen speelt in Emmen (De Muzeval, 17 en 18 mei), Assen (De Kolk, 20 en 21 mei), Hoogeveen (De Tamboer, 27 en 28 mei), Winschoten (De Klinker, 17 en 18 juni) en Stadskanaal (Theater Geert Teis, 29 en 30 juni). De zalen zijn al maanden uitverkocht.

Deze zomertournee in de regio Noord valt best te verklaren, zegt Ron van Eeden van de directie van Harlekijn Holland. Men heeft Herman jaren niet gezien en er is veel vraag. Voor hem is het een gelegenheid om het contact met de clientèle in kleinere plaatsen te herstellen.
Hij speelt zijn 'oude' programma. Maar wat is 'oud' bij Herman van Veen?

Bij hem betekent een nieuw programma bijna altijd een combinatie van bestaand en vers materiaal. In principe werkt hij tijdens de tournee om de Noord al aan zijn show voor het buitenland. Het zal tot 1990 duren voordat de grote schouwburgen van Nederland land hem weer kunnen boeken.


Aan de bel


Internationaal gaat Herman steeds verder. Amerika blijft aan de bel hangen (misschien oktober/november '89) en zelfs Japan is geïnteresseerd. Herman van Veen is nu druk met een enorm project voor de Japanse televisie: 26 uren tekenfilms op basis van Alfred Jodokus Kwak. Herman levert de verhalen en tekenaars zijn aan het werk om de karakters te ontwerpen.

Na de vakantie begint Herman aan een tournee van een jaar naar West-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het is inmiddels drie jaar geleden dat hij daar voor 't laatst optrad.
Het jongste gigantische internationale succes boekte Herman van Veen zes weken geleden in het Parijse theater 1'Olympia. Uit de reacties is duidelijk geworden dat het publiek hem daar terug verwacht. Of, zoals Herman het zegt: 'We zullen Frankrijk antwoord moeten geven...'

Men verwachtte hem dolgraag in juni, maar dat aanbod heeft hij afgeslagen, omdat de tijd (presidentsverkiezingen) niet zo gunstig is. Het wordt dus december. Overigens in een ander theater. 1'Olympia was al volgeboekt. Daar staat hij voor de tweede keer in het najaar van 1989, de Internationale Hollander Herman van Veen.