Gelders Dagblad Zutphen
MIEKE WASSEVELD

Bijzonder concert in Stedelijk Dalton

Zutphens debuut Matangikwartet

23 mrt 2000

Het Stedelijk Daltoncollege wil het culturele podium woensdag 29 maart openen met een speciaal concert. Daartoe is uitgenodigd het Matangikwartet uit Den Haag, bestaande uit Maria-Paula Majoor, viool, DaniŽl Torrico, viool, Karsten Kleijer, altviool en Nander Cirkel, cello. Voor het kwartet is dit het allereerste avondvullende concert, spannend dus. Bovendien is het voor violist Nander Cirkel die in Zutphen de middelbare school doorliep, een bijzondere rentree in de Hanzestad.


Zet vier strijkers bij elkaar en je hebt een strijkkwartet. Zo simpel lijkt het maar dat is het niet, weten de leden van het Matangikwartet uit Den Haag. Karsten Kleijer: "Negen van de tien keer is zoiets tot mislukken gedoemd maar tussen ons was het gelijk raak. Het klikt op muzikaal en op persoonlijk vlak en dat laatste is minstens zo belangrijk. Het werken in een kwartet kun je vergelijken met het onderhouden van een relatie."

Het was Maria-Paula Majoor (22) die de muzikanten bij elkaar bracht. Ze kende Nander Cirkel (21) en DaniŽl Torrico (20) al langer toen ze in een orkest kennismaakte met Karst Kleijer. En vanaf de eerste repetitie was het gevoel er, het zeker weten dat het goed zat. Zo ontstond het Matangikwartet, dat in september vorig officieel werd opgericht. Wonderkinderen willen ze zichzelf niet noemen maar feit is wel dat alle vier strijkers op zeer jonge leeftijd (tussen de vier en zeven jaar) de eerste muzieklessen kregen. Loopbaan Dat de muzieklessen aansloegen blijkt uit de muzikale loopbaan waarop het viertal al kan bogen.

Nander Cirkel was finalist van de European Music Competition for Youth in Oslo, Karsten Kleijer trad op als solist en concertmeester van het Jeugd Sym fonie Orkest Drenthe, DaniŽl Torrico werd op zijn zevende aangenomen aan het Rotterdams Conservatorium en toen hij tien was kon hij terecht op het Conservatorium in Den Haag, Maria-Paula Majoor was eerste violiste van het Szymanski strijkkwartet waarmee ze in binnen- en buitenland optrad.
Voor alle vier betekent het Matangi Kwartet een nieuw muzikaal avontuur. Voor Cirkel en Majoor zit er nog een extra dimensie aan vast. Ze willen dit jaar met het kwartet afstuderen aan het Conservatorium in Den Haag.

Doordat Majoor ook nog in Duitsland studeert repeteren de muzikanten projectmatig. Als Majoor weer eens in het land is, moet dat worden uitgebuit. Majoor: "Natuurlijk is het wel eens lastig die afstand, maar het werkt ook weer goed. Meestal proeven we vlak voordat ik weer naar Duitsland vertrek aan een nieuw stuk, dan kan het een poosje bezinken en als ik weer terugkom kijken we er heel fris tegenaan."
Het spelen in een kwartet geeft de vier musici de kans binnen een sociale context toch solistisch te opereren. Dat is toch de droom van iedere muzikant. Cirkel: "Maar als topsolist heb je wel een heel eenzaam bestaan." En Majoor: "Binnen het kwartet moet je soms iets van je eigenheid inleveren maar je krijgt er heel veel voor terug." Karsten wijst nog op de verantwoordelijkheid die je hebt binnen een kwartet. "Je bent heel breekbaar, je kunt niet op je buurman steunen. Je bent echt alle vier solist."

Herman van Veen

Dat het Matangi Kwartet inmiddels zelfs al van Herman van Veen de aandacht heeft getrokken, geeft aan dat de muzikanten voortvarend aan de weg timmeren. In juni staan cd-opnames met de artiest op het programma en in november een paar optredens in Carrť. Ook een samenwerkingsvorm met een jazztrio komt eraan. Deze afspraken zijn een indicatie dat het Matangi Kwartet absoluut buiten de traditionele paden wil treden.

Dat zal ook te horen en te zien zijn tijdens het concert in Zutphen. Op het programma staan werken van Mozart, Beethoven, Webern, Borodin, Shostakovich. Het concert van het Matangi Kwartet begint woensdag 29 maart om 20 uur in het Stedelijk Dalton College. Toegang voor leerlingen: vijf gulden, overigen: tien gulden.Mieke Wasseveld