VOLKSKRANT
Harry van Gelder

Stripfiguren gaan racen in Formule-1

23 mrt 2000

Miss Piggy, Fred Flintstone en Alfred J. Kwak stappen in de Formule 1. De Duitse eigenaar van deze stripfiguren, EM.TV and Merchandising, heeft zich woensdag voor de helft ingekocht in het race-circus van de befaamde Bernie Ecclestone, de man achter alle Formule 1-activiteiten. Een lucratieve bezigheid, omdat de races door honderden miljoenen tv-kijkers worden bekeken. EM.TV betaalt ruim 3,6 miljard gulden in baar geld en eigen aandelen. 'Het is de grootste deal uit onze geschiedenis', zegt topman Thomas Haffa. De slag volgt snel op de vorige, de overname van het Amerikaanse bedrijf Jim Henson.


'EM.TV is ongelooflijk rijk', zegt Pim van Collem van Endemol International. 'Vooral na hun beursgang in 1997 hebben ze ontzettend veel geld. Ze moeten wel investeren.'
Zoals bij vele succesverhalen was het begin armoedig. In 1989 zei Haffa zijn baas, de Duitse mediatycoon Leo Kirch, vaarwel en begon voor zichzelf. 'Met een kantoor, een autotelefoon en verder niets. Ik wist niet eens hoe ik de rente moest betalen', vertelt hij aan iedereen die het wil horen. Haffa is het type snelle jongen met een grote mond. In niets lijkt hij op het prototype van de oude garde van saaie, trage en niet erg assertieve Duitse ondernemers. Haffa heeft charisma en stijl. Hij rijdt een Harley-Davidson motor, een Porsche 911 en een topwagen uit de Mercedes-stal, heeft een villa in Majorca en bouwt, zoals het in zijn wereld lijkt te horen, een groot jacht. 'Je kan hem net zo goed plaatsen in een moderne bestuurskamer als in een bierhal', schreef The Hollywood Reporter onlangs.

Met Thomas Haffa ging het al snel de goede kant op. Maar net bezig, wist hij de rechten van de Teenage Mutant Ninja Turtles te verwerven. De strip werd een wereldwijde hit en bracht veel geld in het Duitse laatje. Vrijwel gelijktijdig kocht hij de rechten van de Herman van Veen-strip Alfred J. Kwak, een Europese kraker. Ondanks de successen bleef Haffa echter een onbekende bij het grote publiek en dat stak hem. Want Haffa ziet zichzelf graag als een media-tycoon. Met reden: de emissie van EM.TV was een ongekend succes. Het aandeel EM.TV opende op 37 D-mark en is nu, nauwelijks drie jaar later, ongeveer 11 duizend mark waard.
Een waardestijging van maar liefst 14.000 procent. Ook een flink deel van het personeel profiteerde, zodat bij EM.TV zowel steenrijke koffiejuffrouwen als dito managers rondlopen.Harry van Gelder