Meppeler Courant

Klassieker 'Medea' en Herman van Veen in Ogterop

23 feb 1996

MEPPEL - Donderdag 29 februari is in schouwburg Ogterop te Meppel de klassieker 'Medea' van Euripides (ca. 480-406 v. Chr.) te zien. De bekende actrice Josée Ruiter speelt de rol van Medea, Leslie de Gruyter die van Jason. De overige acteurs zijn onder andere: Lou Landré, Marijke Beversluis, Celia van den Boogert, Fabienne Meershoek, Has Drijver en Bram van den Vlugt.

Het verhaal van Medea is even gruwelijk als intrigerend. Wat is er voor nodig een vrouw zover te brengen haar twee kinderen te doden? Medea kiest voor deze daad nadat Jason voor wie ze alles heeft opgegeven haar verraadt door een andere vrouw te kiezen. Deze tragedie van Euripides toont hoe grote liefde uiteindelijk kan leiden tot ultieme wraak: Jason wordt niet alleen beroofd van zijn nieuwe vrouw, ook zijn kinderen moet hij verliezen. De tragedie van Medea stelt het conflict aan de orde tussen verschillende denkwerelden. Het koor spreekt en zingt op muziek van de grickse componiste Calliope Tsoupaki, een leerlinge van Louis Andriessen.

Na 'Medea' is op 1 en 2 maart de beurt aan Herman van Veen. Weerzien met een oude bekende, want het is al weer enkele jaren geleden dat Herman van Veen Ogterop aandeed. Het nieuwe muzikale cabaret-programma van Herman van Veen in Ogterop is beide avonden uitverkocht.