Privé
MARIA HELMERS

Herman van Veen maakte volkstuin van koninklijk Carré

23 januari 1988


Carré, dat zich sinds 3 december Koninklijk Theater Carré mag noemen, heeft voor bijna iedere Nederlandse artiest een magische betekenis. Optreden in de unieke ambiance blijkt toch anders dan in welk theater ook. Dat vindt ook HERMAN VAN VEEN. Zeker toen hij de allereerste keer zijn one-man-show in het theater aan de Amstel bracht. Hij daalde de theatertrap af en was zó onder de indruk van het gebouw waar zo veel grootheden hadden gestaan, dat hij even van de wereld was.


In vervoering gaf hij toe aan een wel heel aparte spontane neiging; hij boog voorover en kuste de trap. Het maakte op slag een einde aan de betovering, want de opwelling kwam hem op een splinter in zijn lip te staan! In zijn volgende show in Carré kon Herman van Veen de magie beter aan. Hij nam zelfs revanche voor de pijnlijke kus, zo leek het achteraf. Tijdens één van zjjn acts gooide hij handenvol groene erwten in de zaal, zich niet realiserend wat hij aanrichtte... Een half jaar later, na de zomervakantie, stapte de artiest nietsvermoedend Carré binnen. De toneelmeester snelde op hem toe en trok hem mee naar de ruimte onder de bühne.

'Kijk eens, wat u heeft gedaan,' zei hij, Herman van Veen op een oerwoud van groene plantjes wijzend. De erwten waren door de kieren van de planken van het toneel terechtgekomen in de vochtige ruimte. Daar waren ze ontkiemd en veranderd in weelderige plantjes.MARIA HELMERS