MEPPELER COURANT

Herman van Veen even terug in Meppel

22 dec 1997

MEPPEL- Opeens stond hij daar in de deuropening, zanger, cabaretier, violist, dichter, muzikale alleskunner Herman van Veen. De bescheidenheid zelve. Hij promoot in zeven plaatsen waaronder in Meppel zijn honderdste cd Alles in de wind. Trouwe fans kwamen vrijdagmiddag een gesigneerd exemplaar in de muziekwinkel van Johan Spans kopen. Het eerste exemplaar werd onlangs aangeboden aan minister Wijers van Economische Zaken. Waarom een zakelijk ingestelde bewindsman en niet iemand met een culturele, meer poŽtische achtergrond?

'Het gaat een beetje om de handel. Er zijn in de loop der ja- ren nogal wat platen en cd's van me verkocht. In binnen- en buitenland.5 Herman van Veen keek erbij alsof hij wilde zeggen: ik kan dat ook niet helpen. De rasartiest wordt bij de oosterburen welhaast nog meer geadoreerd dan in eigen land. De laatste anekdote is dat na een optreden in Duitsland en bijna een uur aan toegiften het publiek nog niet ophield met applaudisseren. Van Veen werd onder de douche weggeplukt en slechts gehuld in een badlaken maakte hij zijn rentree op het podium om duidelijk te maken dat de show toch echt afgelopen was.

Herman van Veen heeft een bijzondere band met Meppel. Hij bracht in zijn jonge jaren de zomervakanties bij de familie Bral ten in Meppel en Wanneperveen door. Daarom was Meppel in de korte toernee opgenomen.
Er werd ook tijd ingeruimd voor een bezoek aan Reggersoord waar zijn tante Femmy Bralten wordt verpleegd.