Gooi en Eemlander
Ale van Dijk

Alfred J. Kwak, een typisch Hollandse eend

22 dec 1989

Komende zondag, tussen twee minuten over zes en dertien minuten voor zeven wordt, op Nederland 1, Alfred J.' Kwak geboren. In een klomp. Maar de rust in het prachtige Hollandse landschap rondom de klomp wordt al snel wreed verstoord: er moet een pretpark verrijzen. Het jonge eendje Alfred moet met zusjes en broertjes en ouders vluchten voor de aandenderende bulldozers. Alfred krijgt een nieuwe buurman als vriend, Henk de Mol.
In werkelijkheid is Alfred al een paar jaar geleden geboren in de gedachten van cabaretier-liedjeszanger Herman van Veen. Hij schreef de avonturen van het jonge eendje uit tot een scenario, dat voorlopig 52 afleveringen lang werd en hij schreef ook de muziek en de teksten van de liedjes. Aan de Westduitse tekenaars Harald Siepermann en Hans Bacher (tot dusverre vooral bekend als de ontwerpers van konijn Roger Rabbit) vroeg Van Veen het eendje Alfred en 250 andere dieren vorm te geven."En," zegt VARA-voorzitter Marcel van Dam, "gelukkig kwam hij vervolgens het eerst bij de VARA om te kijken of er een co-productie in zat. Met de VARA heeft Van Veen van oudsher veel bindingen. Al zijn shows werden in het verleden door de VARA-tv uitgezonden."

Alfred J. Kwak moest in de gedachten van Van Veen een tekenfilmserie van internationale allure worden. Om aan de nodige veertig miljoen gulden te komen werden co-producenten gevonden in West- Duitsland. Frankrijk, andere Europese landen en Japan. In Nederland is de serie geschreven, in Frankrijk nader uitgewerkt, in Duitsland ingetekend, in Nederland van muziek voorzien, in Japan gemonteerd en op Taiwan hebben enkele honderden tekenaars gewerkt om de dieren tot leven te brengen. Van Dam: "Wij hebben er op gestaan dat Alfred een herkenbaar Hollandse eend zou blijven. Onbewust worden via de avonturen van de dieren allerlei waarden overgedragen. De karakters haken op allerlei situaties in, zoals op de terreinen van milieu en Derde Wereld-problematiek. Het is ook een meesterwerk in didactische zin geworden. 't Is in de eerste plaats voor kinderen gemaakt, maar ook voor volwassenen is het een prachtig programma."

De gesproken teksten van Alfred, zijn dieren vriendjes en de liedjes worden in alle landen, die de serie hebben gekocht in de taal van die landen nagesynchroniseerd. In Nederland en West-Duitsland zingt Herman van Veen de liedjes zelf in. Na de eerste aflevering verschijnt Alfred J. Kwak wekelijks op zondag een half uur lang, vanaf 18.02, op het Nederland 1-scherm.ALE VAN DIJK