Dortenaar

Dromen met Herman

Absurde avonturen op een groot kussen22 december 1981
Van onze radio- en tv-redactie

HILVERSUM — Op een enorm kussen zakt Herman van Ve^n weg in een absurde dagdroom. Op deze zachte en lichtgekleurde oppervlakte van twaalf bij zestien meter dient de kijker over enige tijd vier keer met hem rond te waren in de verbeelding.


Niet eenvoudig


De opgave zal niet helemaal eenvoudig zijn, maar de onderwerpen van de dromen bieden genoeg aanknopingspunten om er in te verzinken. Droom l gaat over principes, dagdroom 2 over oudertrots, dagdroom 3 heeft de -titel Narcose en gaat dus, over een kleins operatieve ingreep en dagdroom 4 heeft de titel Scarabee.

Als inleiding bij deze vierde aflevering van de serie Kussen die hij voor de KR0-televisie maakte, schreef Herman van Veen: "Kijk naar de televisie. Benen op tafel en vraagt voortdurend of er nog koffie is. Schenkt zichzelf een borrel in, valt in slaap, droomt van blanke politiemannen die in snelle wagens op verslaafde negers jagen." Het slot van het liedje is echter dat zijn vrouw de koffers pakt.

Het grote kussen dient in deze korte serie slechts als een soort basis-decor. Als Van Veen wegdroomt dan rolt hij van de ene situatie in de andere en dan kan hij het kussen rustig verlaten. De ene keer is er opeens een groot zwembad. waaruit mensen komen stappen; de andere keer komt er een roomkleurige limousine de studio binnen rijden.

"De laatste twee series die Herman van Veen voor de televisie maakte waren bestemd voor kinderen. Voor hen beleefde hij zijn Wonderlijke avonturen. De serie Kussen lijkt daarbij aan te sluiten omdat de avonturen even wonderlijk zullen zijn. Toch wordt nu op de oudere kijkers gemikt. Kussen wordt een late avondshow, waarmee de KRO na tien uur 's avonds experimenteert. Elk programma duurt ongeveer een half uur.

De serie zou eigenlijk al in oktober zijn uitgezonden, maar werd toen uitgesteld. Nu is het ds bedoeling dat Kussen eind januari op de televisie begint.

De verhalen bevatten liedjes die staan op Van Veens laatste langspeelplaat Iets van een clown die in de herfst uitkwam. Herman van Veen gebruikt daarbij teksten van zichzelf, Rob Chrispijn, Willem Wilmink en Neil Sedaka. Van Sedaka is het nummer Keerzij (The other side of me). Voor de serie is muziek gebruikt - van de vaste componist Erik van der Wurff en van Paul McCartney (Eens op een dag - One of these days) en Vincenzo Bellini (Helemaal).


Geen tijd


Aan de eerste dagdroom doet Ramses Shaffy mee als kardinaal, Jose Way speelt de rol van een keizerin en Cyril Cusack is een keizerin. Van Veen over deze droom; "Als een soldaat iemand doodschiet, schiet hij uiteindelijk zichzell dood, dacht de man voor het vuurpeloton. Maar hij had geen tijd meer om dat uit te leggen."

In Oudertrots is Karin Maessen de echtgenote van de dromer, is Albert Mol een vader en zijn Anne-Wil Blankers en Mieke Verstraete moeders;
Voorts is er nog een koor van kwaaie kleuters.

In de derde droom narcose, speelt Frederik de Groot een dokter, Bueno de Mesquita een narcotiseur en Karin Chen een operatiezuster. "Ach maakt u zich geen zorgen, u bent niet de eerste bij wie we een blinde darm weghalen. Wat blijft is een klein litteken".

In Scarabee, de vierde droom, is Lucy Visser de echtgenote en spelen de clowns I Colombaioni binnenblijvers.
De serie Kussen is een van de weinige dingen die Herman van Veen volgend jaar in Nederland doet. Hij is nu ongeveer op de helft van zijn toernee door West-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, die in totaal 90 voorstellingen omvat.

Eind augustus komt Herman van Veen nog 6 weken naar theater Carré in Amsterdam en verder treedt hij in ons land niet op. Hij heeft alleen nog wat plannen voor televisie en grammofoonplaat. Voorts is hij gevraagd om de titelrol te spelen in de Duitse filmversie van De Rattenvanger van Ha- melen. Die film wordt in het voorjaar van 1983 opgenomen.

Herman van Veen is op eerste kerstdag op de KRO-televisie te gast in de BB-kwis waarin hij vertelt over de actie Moeders van Tondo van de stichting Colombine.