Zwolse Courant

Minister Pronk als apothekershulpje

22 nov 1993

(Van n onzer verslaggevers)

BIDDING- HUIZEN - Enkele tientallen apothekers en zo'n tweehonderd Apothekersassistentes kregen zaterdag in Biddinghuizen hulp van minister Pronk bij de aanleg van een nieuw stukje Bos van Morgen. Dit als steuntje in de rug voor de-Stichting Colombine van be schermheer Herman van Veen. 'Dit moet een plekje worden waar de wereld stil kan staantbij het onbekende kind dat voor Jan Lul is gestorven', aldus Van Veen.


Een actie in farmaceutisch Peter Mastenbroek Nederland leverde 8.000 bomen op voor het Bos van Morgen. Zulke bossen zijn er bij Utrecht en Biddinghuizen, even voorbij de Flevohof.

Zaterdag werden de eerste 300 bomen voor de bosuitbreiding geplant: beuken, essen, eiken en wilde boskersen. De door Interpharma georganiseerde boomplantdag in het kader van de landelijke actie "een boom voor leven". een actie van de Stichting Colombine, Unicef en de Voorlichtingsdienst Ontwikkelingssamenwerking.


Wereldtop


De actie ging van start tijdens de wcreldtop yoor kinderen in 1990 in New York. Minister Pronk, Herman van Veen en drie Nederlandse kinderen plantten een boom in de tuin van de Verenigde Naties.

Het Bos van Morgen is een tastbare herinnering aan de toen gemaakte afspraak een eind te maken aan de kindersterfte. Elk verkocht boompje levert geld op. I )e opbrengst wordt door hol ministerie verdubbeld. De afgelopen drie jaren zijn ongeveer 20.000 bomen Verkocht. 'Wat mij betreft mogen het er biljoenen zijn', zei Herman van Veen zaterdag. Minister Pronk wees er op de dag van de rechten van het kind op dat de rechten van kinderen nog op grote schaal worden geschonden, zoals in de grote steden van Latijns Amerika en zoals in Afrika en Azi.

Het planten van bomen is volgens de minister een teken van hoop, 'hoop op ontwikkeling van een stukje natuur en hoop belichaamd in de mensheid die een oproep doet om het toch een beetje beter te maken in de wereld'. Herman van Veen noemde Pronk 'een fantastische minister en een geweldige vent. Iemand die politiek maakt zoals die zou moeten zijn'. De Stichting Colombine kreeg zaterdag een cheque van 40.000 gulden van Interpharm, de opbrengst van de actie onder apothekers en hun assistentes.