VELUWS DAGBLAD
Hans PiŽt

Liedjesprogramma Van Veen lijkt te veel op promotiefilm

22 nov 1989

D ~ HILVERSUM - Het kinderlied ligt de Vara-televisie na aan het hart. De jaarlijks terugkerende editie van de succes-elpee 'Kinderen voor Kinderen' is daarvan een bewijs.
Met het liedjesprogramma 'Rode Wangen' van Herman van Veen lijkt de Vara aanstaande zaterdag opnieuw een veelbelovend theaterwerk op het scherm te brengen. De naam Herman van Veen staat immers voor kwaliteit. De teleurstelling is dan ook des te groter als blijkt, dat 'Rode Wangen' niet meer is dan een serie bekende kinderliedjes in een, creatief gezien, uiterst mager decor.

De eerste de beste videoclipregisseur had er meer van gemaakt. Maar misschien was zo'n specialist te duur om in te huren of was het ego van Van Veen hiervoor te groot. Mogelijk hebben ze bij de VARA ook even geslikt bij het resultaat, wie weet. In ieder geval blijft het niet bij deze ene Harlekijn Holland- produktie (de maatschappij van Herman van Veen), die regisseur en scenarist Ruud van Gessel in samenwerking met de VARA vervaardigde. Ook een nieuwe Carrť-show, in verband met het 65-jarig bestaan van de VARA, staat op stapel. Daarbij wordt ondermeer een televisieportret getoond van de veelzijdige 'clown', Herman van Veen, die ook over de grenzen volle zalen trekt.Van Gessel: "Zijn succes in Duitsland is bekend, maar in Frankrijk is Van Veen een geliefd chansonnier. Ook in Japan is hij een graag geziene gast. De bedoeling is om in het portret zijn veelzijdigheid aan bod te laten komen".


'Blauwe Plekken'


Verder gaat de Vara 52 weken lang de tekenfilmserie 'Alfred J. Kwak' uitzenden. De internationale produktie 'Blauwe Plekken' is eveneens in de maak. Dit laatste programma is vooral voor volwassenen bedoeld. 'Blauwe Plekken', dat in het Duits, Engels en Frans wordt vertaald, wordt in de eerste twee weken van januari in BelgiŽ opgenomen en zal in maart op de buis verschijnen. Kinderen blijken Herman van Veen echter aan het hart gebakken. Als het aan hem ligt, wordt er iedere maand een liedjesprogramma als 'Rode Wangen' gemaakt.

Zaakwaarnemer Van Gessel: "Het is een bewerkelijke show en dus duur. Bovendien heeft Herman hiervoor weliswaar genoeg repertoire, maar zijn tijd is beperkt".


Sprookjesachtig


Herman van Veen leverde de ideeŽn voor 'Rode Wangen'. Voor de opnamen van het programma werd het decor van 'Het land van Ooit' gebruikt, een sprookjesachtig kasteelpark bij Drunen, dat ook al samen met Van Veen is ontworpen.

De ego-strelerij houdt daarmee niet op. Ook in de presentatievorm is 'Rode Wangen' eigenlijk niet meer dan een knap bedacht promotie-stuntje. Onlangs verscheen namelijk onder dezelfde titel een elpee waarop het merendeel van het materiaal uit dit kinderprogramma is terug te vinden.

Maar de plaat blijft een prachtige compilatie, die er bij kinderen ingaat als koek. Daarom is het misschien raadzaam zaterdag toch even de televisie aan te zetten. Al was het alleen maar om de kleinsten een plezier te doen.