DORDTENAAR
PETER PUNT

Herman van Veen zet De Bonkelaar flink op stelten

22 oktober 1987


SLIEDRECHT — Herman van Veen heeft gisteravond De Bonkelaar flink op stelten gelet. Aan het eind van zijn show klom hij de bomvolle zaal in om de welverdiende ovaties in ontvangst te nemen. Een clown in optima forma.


De voorstelling waarmee Herman van Veen Sliedrecht aandoet is dezelfde die eerder al op televisie te zien was. Gezien de twee dagen ultverkochte zaal (vandaag treedt hij ook weer op), was dat voor de vele fans geen bezwaar. Het live meemaken van een theatershow is nu eenmaal compleet anders dan kijken naar het kastje.


Zanger


Van Veens show is er een van uitersten. Allereerst is er de zanger met zijn prachtige volle stem, die heel poëtisch kan klinken en dan weer overdonderend de zaal in schalt.

Nog steeds zijn de liedjes van Herman van Veen zijn beste kant. Mooie filosofische teksten, een lekker melodietje en een prima arrangement. Zijn band begeleidt hem op werkelijk formidabale wijze met een kristal helder geluid. Alsof je zit te kijken en luisteren naar een CD-opname.

'Aan de andere kant is er ook de clown Van Veen met zijn gekke gezichten, z'n vermommingen, grappen en grollen. Hij speelt de goochelaar met pingpongballen (eigenlijk het minst Interessante onderdeel van de show), de dood van Pierlala, hij is Bruce Springsteen en dan weer Rambo om even later te veranderen in een platte Utrechter.


Theatrale


Van Veen weet daarbij volop gebruik te maken van theatrale effecten, zoals geluid en licht, hetgeen soms een oorverdovende dan wel oogverblindende uitwerking heeft. Het volgende moment is er weer de rust van luisterlied.

Van enige lijn in de voorstelling is verder geen sprake. Herman van Veen heeft gewoon zijn fantasie de vrije loop gelaten. Hij is een volbloed theaterman, die kan spelen met zijn publiek, die ook kan inspelen op de emoties van de mensen.

En hoewel hij in al die jaren dat hij op bühne staat weinig is veranderd, blijft hij een bijzondere persoonlijkheid.Peter Punt