Rotterdams Nieuwsblad

HERMAN VAN VEEN staat weer stevig in zijn schoenen22 september 1983
Luxortheater, Rotterdam: Herman van Veen brengt zijn nieuwste theatershow. Met muzikale begeleiding van Erik van der Wurff, Cees van der Laarse, en Nard Reijnders. Tot en met 2 oktober, behalve 26 september (20.15 uur).


Herman van Veen is weer terug in Rotterdam. Voor allen die bij zijn laatste toernee geen kaartjes kon- den bemachtigen, bestaat nu ruim- schoots de kans om die betreffende show alsnog te ondergaan. Want Herman van Veen blijft langer dan voorheen zijn laatste programma presenteren in het Luxortheater, met een ruime aanvulling van nieuwe nummers.


De bijbehorende affiche, waarop alleen de benen van Van Veen staan afgebeeld, geeft al aan dat dit Nederlandse wonder weer stevig in zijn schoenen staat na zijn avontuur op Broadway. Daar is ook alle reden voor.

De Amerikaanse pers mag dan niet onverdeeld positief op de Engelstalige show gereageerd hebben, hier in Europa wordt alle inspanning van deze wonderclown nog altijd beloond.
Met de Edison die hem onlangs werd toegekend voor zijn elpee 'Zolang de voorraad strekt' is Herman van Veen maar liefst voor de vijfde maal Edison- winnaar. En dat mag in ons land echt wel een bijzonderheid genoemd worden.

Zijn show in het Luxortheater is degelijk voorbereid doordat de groep tevoren de sfeer van het theater op zich heeft laten inwer- ken. Om er vervolgens een geheel eigen Van Veen-stemming in te kunnen brengen. Een stemming waarin gloednieuwe liefdesliedjes zullen vibreren en komische acts voor ontlading zullen zorgen-^in deze bijzonder onderbouwde one man-show.

Droef, teder, kritisch, of lachwekkend, rili'zik klinkt door alle nummers heen. En of dat nou de piano is in 'De Fransman en de pianist', een mondharmonica of een vioolsolo, Van Veen zegt uiteindelijk alles met muziek, hoe onuitputtelijk zijn taalvirtuositeit ook mag zijn. Hij blijft uiteindelijk, zoals hij zelf zegt, 'een muziekbehanger`