Gooi en Eemlander
Frank van den Muijsenberg

Herman van Veen treedt op voor Baarnsch Lyceum

"Ik ben de representant van de ballade"

22 juli 1994

BAARN - Je kon het gerust twee exclusieve voorstellingen noemen. Anderhalf jaar geleden verzorgde Herman van Veen voor het laatst een optreden in Nederland. Maar speciaal voor het 75-jarige Baarnsch Lyceum trad de theatermaker annex chansonnier gisteren voor het voetlicht in de aula. Hij bracht twee korte programma's met liedjes en gaf daarmee het startsein voor de festiviteiten in het lustrumjaar.


Omdat de inwoner van Soest destijds 25 jaar onder contract stond bij zijn platenmaatschappij, gaf hij anderhalf jaar geleden twee besloten optredens in Den Haag. Het waren zijn laatste voorstellingen in Nederland. De performer is tegenwoordig actief in het buitenland en treedt al zo'n vijf jaar niet meer op in de vaderlandse theaters.

Uitzondering

Maar voor het Baarnsch Lyceum maakte Van Veen een uitzondering. Toen de school vijftig jaar bestond verzorgde Van Veen een hele show. Dit keer tracteerde hij het publiek op twee korte optredens. De chansonnier trad eerst op voor de onderbouw en bracht later exact hetzelfde programma voor de hoogste klassen. Overigens zit zijn zoon Merlijn op het Baarnsch Lyceum.

Begeleid door Nard Rijnders (saxofoon/accordeon) en -diens zus Von (piano) bracht Van Veen drie liedjes ten gehoor: Old and wise van The Alan Parsons Project, het nummer Marieke van Jacques Brel en tenslotte een eigen compositie: de hit Hilversum 3. Van Veen: "Old and wise vind ik goed passen. In de zaal zitten jonge mensen, ik ben van middelbare leeftijd. Marieke is gewoon een prachtig lied. En Hilversum 3 gaat over de tijd dat er nog echte ballades werden geschreven. Dat zie je nu niet meer."

Met deze lofzang op het chanson probeerde hij het MTV- publiek in de aula wellicht nog een boodschap mee te geven. Van Veen is er het type niet naar, om a la Paul de Leeuw een half uur durende dialoog met de toehoorders aan te gaan. "Zo ben ik helemaal niet. Ik ben toch vooral de representant van de ballade."
Gedurende de optredens was ook zijn hond Bandiet op het podium. Het dier bleef super-gehoorzaam aan de voeten van de baas liggen, alleen tijdens de eerste sessie wandelde Bandiet even de zaal in.

Na afloop van de voorstellingen, startte op het lyceum een groots opgezet filmfestival. Er draaiden in totaal twaalf recente topfilms, waaronder The Piano, Dances with wolves, De kleine blonde dood en The silence of the lambs.Frank van den Muijsenberg