Nieuwsblad van het Zuiden
Jace van der Ven

Alfred J. Kwak voor jong en oud

22 juni 1978
Altred J. Kwak, muzikaal sprookje, door Herman van Veen en Erik van der Wurff, uitvoerenden Herman van Veen en het Residentieorkest o.l.v. Erik van Wurff, Stadsschouwburg Tilburg, 21 juni 14.00 en 16.00 uur.


Nederland kent zijn muzikale sprookje. Alfred J. Kwak is de naam. En voor degenen die helemaal geďnformeerd willen zijn: de J. staat voor Judocus. Alfred is een eend. die .geld inzamelt om ergens in een ver land zonder water een vijver voor de eenden aan te leggen. Koning Losbol, van het land waar Alfred woont, verbrast echter bijna het geld dat Alfred heeft ingezameld. Maar onze eend wordt zelf tot koning gekroond en slaagt erin al zijn onderdanen in welvaart te laten leven. En niet alleen zij: ook de eenden in het land zonder water.


Herman van Veen vermaakte gisteren in de Stadsschouwburg bijna 1500 kinderen en enige ouders, in twee voorstellingen, met dit educatieve sprookje, bijgestaan door het Residentieorkest in uitgebreide bezetting, onder leiding van Erik van der Wurff, die ook tekende voor het componeren van de begeleidende muziek. De scheppers hebben het sprookje zo opgebouwd dat er herhaaldelijk gelegenheid is om gedeelten van het orkest aan het jeugdige publiek van nabij te tonen. Al bij het begin komen de leden van het orkest al spelend van alle kanten uit de zaal naar het podium. Doordat Alfred, op de manier van Peter en de Wolf, achtereenvolgens een vos, een ladder, zijn vriendin de rivier en een zwerm bijen ontmoet, wordt het orkest in de gelegenheid gesteld op bevattelijke en melodieuze wijze de jeugd voor zich te winnen en aan te tonen dat een klassiek orkest niet iets ver weg en onbereikbaar is.

Omdat de grote zaal van de Stadschouwburg gisteren voor een groot deel ingenomen werd door kinderen onder de zeven jaar stonden Herman van Veen en kornuiten wel voor een zeer moeilijke opgave. Eigenlijk richten zij zich op iets oudere kinderen en ook voor volwassenen is Alfred J.Kwak een alleraardigst muzikaal vermaak. Het iets te jeugdige publiek was gisteren voor een artiest als Herman van Veen echter geen onneembare veste.

Door improvisaties in de juiste toon. zoals het over en weer met de zaal zoemen als bijen, wist de artiest zijn kwetterende publiek , tot aandacht te dwingen, die het daarna met graagte gaf. Herhaaldelijk werden ook de orkestleden als medespelers in het verhaal betrokken en mochten de jeugdige toeschouwers meezingen: „Kwek, kwek, kwek, ik ben wel goed, maar ik ben niet gek."

Bij mij, geen kind meer, wist Herman van Veen, door zijn wijze van acteren herhaalde malen een glimlach op te roepen, zodat ik ook ouderen Alfred J.Kwak durf aanraden. Vanavond treden Van Veen en het Residentieorkest nog tweemaal op in de Stadsschouwburg. Om 19.00 uur en om 21.00 uur.Jace van der Ven