GROOT CHARLOIS

KONING. SLAAP ZACHT

22 mei 2003

Herman van Veen, de wereldberoemde theatrale troubadour, zingt en speelt het verhaal van de koning van Waterland die altijd in slaap valt als hij klassieke muziek hoort en dan nare dromen heeft. Hij wil dus louter klanken horen die hem wakker houden zodat hij niet inslaapt. Logisch dat in dit sprookje de koning buitengewoon moe wordt en onvoorstelbaar gelukkig als Elise hem uit de droom helpt zodat hij bij het horen van klassieke muziek weer ouderwets en vredig weg kan soezen, zodat dit sprookje zoals het hoort goed af kan lopen.


In Fr Elise: een symfonisch sprookje komt muziek voor van vele componisten, waaronder Sousa, Grig, Dukas, Bach, Wagner, Mahler, Mozart, Beethoven, en Herman van Veen zelf.
Over de voorstelling zegt hij: "Het gekozen repertoire voor Fr Elise is deels standaardrepertoire en het begrip standaard heeft twee kanten.
Enerzijds vertegenwoordigt het kracht - want het is niet voor niets standaard geworden anderzijds is dat automatisme zwak, vanzelfsprekend.
Door de opbouw van het programma, dat begint met de entree van de slagwerkers, terwijl de strijkers als laatste deel van het geheel gaan uitmaken, doorbreek ik de vaste patronen. Ik heb gekozen voor stukken waar ik zelf een emotionele relatie mee heb."