Noord-Ooster

Vierdaagsen in teken van kinderfonds

Herman van Veen start zwemactie voor Unicef

22 april 1987


Van een onzer verslaggevers


• SLAGHAREN - De eerste zevenduizend gulden voor de actie 'Zwemmen voor Unicef' zijn binnen. De bedoeling is dat deelnemers aan plaatselijke zwemvierdaagsen zich de komende tijd door familieleden en bedrijven laten sponsoren om geld voor het kinderfonds van de Verenigde Naties te verzamelen. Ambassadeur Herman van Veen van de Nederlandse afdeling van Unicef startte gistermiddag de actie in Slagharen.


Vorig jaar waren er ruim vierhonderdduizend deelnemers aan de zwemvierdaagsen, die op verschillende tijdstippen in bijna zevenhonderd zwembaden worden gehouden. Dit jaar kunnen de deelnemers aan de achttiende vierdaagse bij de zwembaden een sponsorkaart krijgen, waarop bijdragen per gezwommen honderd meter worden genoteerd. De medaille van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is na afloop het bewijs van de gezwommen afstand.

De actie begon gistermiddag in het nieuwe overdekte zwembad van het ponypark Slagharen. Het verwarmde bad is als poolzee ingericht met ijsberen en pinquins op de ijsbergen. Vijftig kinderen uit Hardenberg, Arnhem en Dongen gingen het water in om het eerste geld voor Unicef naar Van Veen te brengen. Samen met topzwemster Jolanda de Rover tekende hij voor de ontvangst.

„In deze bijzondere omgeving moeten we toch niet vergeten dat er per dag veertigduizend kinderen aan ondervoeding overlijden. Daar gaat het om in deze actie", aldus de cabaretier.