NIEUWE APELD. COURANT

MUZIKALE FANTASIEREIS.TUSSEN HEMEL EN AARDE

De blauwe plekken van Herman van Veen

22 mrt 1990

'Blauwe PLekken', 'Blaue Flecken', 'Les Bleues Partout' en 'Bruises' zijn de vier titels waaronder Herman van Veen zijn nieuwste repertoire in evenveel talen onlangs heeft opge-nomen. Bovendien is er een uit vier versies bestaande televisieproduktie gemaakt door Harle-kijn Holland en de VARA. Vanavond zendt deze omroep 'Blauwe Plekken' uit. De blauwe plekken uit de titel van het programma staan voor de grote en kleine (geestelijke) verminkingen die Herman van Veen, de clown, tijdens zijn leven heeft opgelopen. Over de toestand waarin de mensheid zich als geheel bevindt, is Van Veen niet erg optimistisch.


Hij zegt: "Ik ervaar de aarde als een zinkende Titanic. Dit is het tijdperk van de achteloosheid, want zestig procent van de wereldbevolking is op sterven na dood. Je kunt op die aarde overigens nog wel van alles doen, bijvoorbeeld van iemand houden met alle dramatische consequenties van dien".

Ondanks dat is 'Blauwe Plekken' bepaald geen treurig programma. Het is goed voor een glimlach en er valt zeker plezier te beleven aan de muziek en aan de manier waarop de acht nieuwe liedjes, die Herman zingt, in beeld worden gebracht. Bovendien ziet het programma er prachtig uit en is het technisch perfect.


LIJKEN


In het begin van 'Blauwe Plekken' zien we Herman op zijn motor met zijspan. Hij bezorgt lijken aan de hemelpoort. Vandaag heeft hij een overleden man in zijn plexiglazen zijspan. De mooie weduwe zit achterop. God (?), Superman (?), De Ster (?) in de persoon van Donald Jones (smetteloos donkerblauw voetbaltenue) is iets minder behendig met de bal dan Herman. Misschien wel daarom mogen Herman en de weduwe niet in de hemel - waar een eeuwig feest aan de gang is - naar binnen. Zij moeten eerst nog maar even hun aardse leven ondergaan en de blauwe plekken oplopen die daar bij horen. BP werd in januari van dit jaar opgenomen op diverse locaties in Belgie, naar een idee van de cabaretier. De muziek en oorspronkelijke tekst van het titelnummer zijn van Heinz Rudolf Kunze.

VARA-voorzitter Marcel van Dam: "Het gaat hier om een waar meesterwerk. We gaan ermee naar het tv-festival in Montreux en rekenen op een onderscheiding ."