Leeuwarder Courant

'Blauwe plekken': trieste liedjes voor volwassenen

22 mrt 1990

HILVERSUM (GPD) - "Het is een nieuw soort televisie. Ik ben althans in de geschiedenis van de tv nooit zo'n soort programma tegengekomen", zegt theater-tv-film-entertainer Herman van Veen (45) over zijn tv-show 'Blauwe plekken', die vanavond via Nederland 1 wordt uitgezonden. Niets gaat bij het kijken naar televisie volgens Van Veen boven het kijken naar rechtstreekse registraties van de actualiteit.


"Wat ik in 'Blauwe plekken' doe is het bieden van de actualiteit van het moment: iedereen kan namelijk op het moment van het kijken denken wat hij of zij wil. Ik heb van de inhoud van de liedjes van de gelijknamige lp literaire verhaaltjes gemaakt, die door iedereen op eigen wijze kunnen worden geÔnterpreteerd. Geen kijker zal op dezelfde manier op die verhaaltjes reageren. Daarbij dient te worden aangetekend, dat zelfs bij rechtstreekse reportages de werkelijkheid slechts gedeeltelijk waarneembaar is."

Volgens Van Veen interpreteren ook hij en regisseur Ruud van Gessel, die tevens het scenario schreef, het programma verschillend. Van Veen: "En toch stond, voordat we met de opnamen begonnen, alles nauwkeurig van shot tot shot vast. We hadden zelfs tekeningetjes gemaakt voor hoe het zou moeten worden."

'Blauwe plekken' is volgens Van Veen de tegenhanger voor volwassenen geworden van zijn onlangs door de VARA uitgezonden liedjesprogramma voor de jeugd 'Rode wangen'. "Dat was een heel erg vrolijk programma. 'Blauwe plekken heeft trieste verhaaltjes. Het zijn tegelijkertijd de gedachtenspinsťls van een man van 45, die onderweg is. In mijn theatervoorstellingen hebben dood en religie altijd een heel grote rol gespeeld."


Restanten


De meeste opnamen werden in het kaal en woest en verlaten troosteloze 'buitengewoon sombere' gebied rond de Belgische industriestad Charleroi gemaakt. De restanten van de mijnbouw en oude industrieŽn werden er nooit op-geruimd, zoals in Limburg. ..In dat decor zijn we drie weken bezig geweest. We maakten draaidagen van zeven uur 's morgens tot twaalf uur 's nachts met meer dan honderd medewerkers", aldus Van Veen. Andere opnamen werden in Oostende en Brussel gemaakt.
In het begin van 'Blauwe plekken' zien we Van Veen zelf op een motor met zijspan. Hij bezorgt lijken aan de hemelpoort. In zijn dank zij plexiglas doorzichtige zijspan bevindt zich dit keer een overleden man. De mooie weduwe rijdt achterop mee. Een superman (de geheel in donkerblauw voetbaltenu gestoken Donald Jones) blijkt minder behendig met de bal dan Van Veen. Herman en de weduwe mogen misschien daarom niet de nemel binnen, waar een eeuwig feest aan de gang is. Ze moeten eerst nog maar even het aardse leven ondergaan en de blauwe plekken oplopen die daarbij horen. Van Veen zingt naast teksten en melodieŽn van hemzelf liedjes van Heinz Rudolf Kunze, Willem Wilmink, Henk West- broek en Henk Temming. VARA en Van Veen hopen het programma, dat in vier talen kan worden geleverd, tijdens het tv-festival van Montreux en de tv-beurs MIP in Frankrijk aan tal van buitenlandse tv-stations te kunnen verkopen. Ook dingt hij met deze tv- inzending mee naar de Gouden Roos.

Herman van Veen is in co-productie met VARA bezig aan een speelfilm, onder de titel 'Zomp', een verhaal in sprookjesachtige sfeer. Ook zijn al weer 52 nieuwe afleveringen van de serie Alfred J. Kwak in de maak.
(Nederland 1, 20.46 uur)