Dagbl vh Noorden
Jacques J. d'Ancona

Herman van Veen met zingen over Juliana, die in haar droom gebleven is


Herman van Veen twijfelde geen moment, toen hij zaterdagochtend hoorde van het overlijden van prinses Juliana. "Hier met ik over zingen!"


Van Veen staat sinds donderdag in Martiniplaza Theater in Groningen. "Ik heb gezegd: 'Natuurlijk speel ik en ik zing erover'. Aan de tekst en de melodie van het lied 'Juliana' was ik op dat moment al twee uur bezig." Via prinses Irene, al ruim twintig jaar een goede vriendin, was Van Veen op de hoogte van de bezorgdheid in de familiekring over de toestand van de oude vorstin.

Het idee van een lied kwam echter pas zaterdagochtend op. Op zijn hotelkamer in Paterswolde heeft hij er een halve dag aan gewerkt. Aan het begin van de avond is er tijdens een repetitie met zijn muzikanten nog druk aan gesleuteld. Het uitverkochte huis (1600) haalde het met warm, nadrukkelijk applaus in.

Bloemenjurk

Herman van Veen: "Natuurlijk deed prinses Juliana me aan mijn moeder denken; ze is elf jaar ouder geworden dan mijn moeder. En dan refereer ik aan de manier zoals een moeder reageert, ook als je geen kind meer bent, zlf oud en volwassen. In de tekst zing ik ook over haar bloemenjurk. Bewust niet een bloemetjesjurk, begrijp je?"

Het lied 'Juliana' is getiteld 'Vrij en Onverveerd'. Daarin zegt Herman van Veen onder meer: 'Zij is in haar droom gebleven, voor het kraaien van de hanen, voor het rijzen van de zon.' Opmerkelijk detail: het 'Railroad- lied' zat zaterdagavond niet in de voorstelling. Het is een parafrase op het nummer dat de cabaretier Wim Kan in 1971 zong met kritiek op de tegemoetkomende houding van koningin Juliana tegenover de Japanse keizer Hirohito. Van Veen: "Dat kon niet. Dat zou ongepast zijn."Jacques J. d'Ancona