Utrechts Nieuwsblad
cf.

Vakmanschap bepaalt succes van Van Veen

22 januari 1971

UTRECHT — „Dit kan gebeuren" heet de nieuwe show van Herman van Veen, die gisteravond in de Congreszaal de Utrechtse première beleefde. En daarmee is eigenlijk alles gezegd. Die titel is een soort „understatement". Want er gebeurt van alles!


Er valt op geen stukken na te voorspellen wat u vanavond of morgenavond te zien en te horen zult krijgen. Het liedjesprogram- ma staat vast, dat wel, maar het is een show met een „open einde". Elke voorstelling verloopt anders.

In Rotterdam ging Van Veen met zijn begeleiders door tot half een, gisteravond werd het nog kwart voor elf, zo'n drie kwartier later dan het voorziene einde. Want ondanks alle gespeelde en gezongen opwekkingen van Herman „om nu toch naar huis te gaan" bleven de bezoekers zitten.

In het laatste halve uur zijn alle zaallichten misschien wel vijfmaal ontstoken, om de mensen die de laatste bus moeten halen de gelegenheid te geven weg te gaan. Zij deden dat slechts schoorvoetend, nadat Van Veen tot tweemaal toe had gezegd, dat het hem geen pijn zou doen.

De anderen zijn gebleven. Nieuwsgierig naar hoe dit zou. eindigen. Misschien ook met het achterhoofd de gedachte aan een polonaise (met Herman voorop) door het Congresgebouw. Want dat is een van de stunts, die hij in Antwerpen heeft uitgehaald, toen een zaal vol Belgen maar niet genoeg kon krijgen van „dieën Oelander".
Van Veen heeft met zijn gezelschap een reuze pas vooruit gezet op weg naar het totaal-theater, zoals hem dat al jaren voor de geest staat. Teksten, muziek, zijn begeleiders (mede-showmakers): het staat, het stimuleert, inspireert, en steunt. Maar hoe ontspannen en ogenschijnlijk nonchalant die show ook mag worden gebracht, er schuilt groot vakmanschap achter. Let u alleen maar eens op de uitgekiende belichting! Als ik het wel heb is die een van Hermans stokpaardjes, en dan zeer wel ingereden!

Rest nog te vermelden, dat Herman van Veen voor de pauze een wat afwezige, gedeprimeerde indruk maakte, die hij verontschuldigde door te zeggen dat hij donderdag een auto-ongeluk had gehad en daardoor in een wat sombere stemming verkeerde.
Na de pauze heeft hij die neerslachtigheid nader toegelicht. Op de Amsterdamsche Straatweg was 's middags een meisje van zes jaar met een parapluutje voor het gezicht zomaar de weg overgestoken en door zijn auto geraakt.
„Het is goddank allemaal goed afgelopen," zei Herman, „Ze heeft een hersenschudding en een snee in d'r hoofd en die is gehecht. Maar ik sta nu nog te trillen op mijn poten!" Maar de show must go on. Ook dit kan er gebeuren.cf.