VPRO GIDS

22 jan 2000

WIE altijd wel de aandacht weet te trekken is Herman van Veen. Zoals bekend is de 'geniale clown' van meerdere markten thuis. Onlangs publiceerde hij bij uitgeverij De Fontein het boek Het badhuis en andere verhalen, dat in de Volkskrant een lovende bespreking kreeg van cabaretrecensent Patrick van den Hanenberg.


Curieus is hoe deze bundel in de najaarsaanbieding en op de achterflap wordt aangeprezen. Daar lezen we de ietwat onwaarschijnlijke aanbeveling: 'Een figuur geworden gedicht/ zei Samuel Beckett ooit over Herman van Veen.

Bij welke gelegenheid liet de schrijver van "Wachten op Godot' zich dit compliment ontvallen? Vreemd genoeg heeft men bij de uitgeverij 'eerlijk gezegd geen idee'. Wel meldt DaniŽlle Bronsgeest van promotie & publiciteit dat Van Veen de tekst zelf heeft aangeleverd. Maar misschien dat zijn assistente meer weet.'

Die assistente heet Letja Verstijnen, ze doet onder meer de pr voor alleskunner Van Veen. Ook zij heeft geen idee, maar ze zal het uitzoeken en Herman er persoonlijk voor aanschieten. Een paar dagen later Verstijnen aan de telefoon. Helaas: 'Het is niet meer te achterhalen. Ik heb het er nog even met Herman over gehad. Hij wist zich nog vaag iets te herinneren, maar hoe het precies zat kon hij zich niet meer voor de geest halen. Het is te lang geleden.'

Na het weekend toch nog maar even de uitgever gepolst of dit wel door de beugel kan.

Dan doet DaniŽlle Bronsgeest een verrassende mededeling: 'Toevallig is er zojuist over gesproken. Bij nader inzien vond Herman het eigenlijk ook niet kunnen. Maar de uitgever heeft hem geadviseerd om er voorlopig niets aan te doen.

Bij een eventuele herdruk zal de tekst waarschijnlijk wel worden aangepast.'