Gelders Dagblad

Lori Spee hernieuwt haar beloftes

21 okt 1998

Vain onze kunstredactie

De van origine Amerikaanse zangeres, componist en tekstschrijfster Lori Spee leek even uit beeld geraakt Tot ze begin vorig Jaar met haar cd 'Promises' op de proppen kwam, een album met in liet Engels vertaalde liedjes van Herman van Veen. Sindsdien is ze actiever dan ooit te voren. Want onlangs bracht Spee alweer een plaat uit 'Talk lo me-en daarnaast begint ze dcze maand aan een nieuwe-tournee: 'Promises'. Die brengt haar woensdag 28 oktober in Amphion Doetinchem.


Echt nieuw is de nieuwe tournee overigens niet. Preciés een jaar geleden ging Spee ook al de boer op met 'Promises'. Voor dit seizoen heeft ze echter haar programma van een nieuwe muzikale omlijsting voorzien. Met hulp van twee topmusici zal de zangeres van de gouden middenweg zowel vertaalde nummers van Herman van Veen als stukken van de cd 'Talk to me' voor het voetlicht brengen. Voorts vertolkt ze werk uit het begin van de jaren tachtig, de periode dat ze naar een groot publiek wist door te breken.

De nummers van het meeste recente album Talk to me' schreef Lori Spee zelf. De aandacht van hel publiek zal echter voor een belangrijk deel getrokken worden met liedjes van Herman van Veen. Spee werkt al sinds 1992 nauw samen met dit theaterfenomeen. Na een duet op diens jubileuw cd raakte ze betrokken bij de voorbereidingen voor Van Veen's tournee door Noord-Amerika en hielp ze hem met het vertalen van bekende nummers als 'Dat tedere gevoel", 'Weetje nog' en 'Rozegeur'.

Het contact met Van Veen beviel Spee zo goed, dat ze een speciale compositie voor hem maakte: 'Butterfly'. Dit nummer is inmiddels geselecteerd als titelsong voor Herman van Veen's nieuwe speelfilm 'Nachtvlinder', die in de lente van volgend jaar in première zal gaan. Net ais tijdens liet seizoen 1997/1998 moet 'Butterfly' een van de publieks lievelingen van de hernieuwde tournee worden.
Als alles uitpakt zoals Lori Spee het heeft bedoeld, krijgt het hernieuwde programma 'Promises' een 'intiem en intens karakter waarbij de swing een belangrijke rol zal spelen'. Gitarist Xander Hubrecht, onder meer bekend van het jazz funk gezelschap Horn Of Plenty en pianist Peter Schon, ooit arrangeur op Spee's succesplaat 'Intuition', zijn met oog op dat doel door de zingende componiste aangetrokken. De aanvang van het theaterconcert in Doetinchem is om 20.00 uur.