Utrechts Nieuwsblad
Mathijs Steinberger

Groep zes van Theresiaschool in Bilthoven voert toneelstuk uit van en met Herman van Veen

21 sep 2004


De jongens lijken wel meisjes zo vlak voor de voorstelling waarin ze zelf meespelen en die geschreven is door Herman van Veen. De kleine acteurs schreeuwen en gillen van zenuwachtigheid de hele kleedkamer bij elkaar.


Twee PABO-studenten proberen de jongens af te leiden door te zingen en dansen. "We houden ze maar bezig, anders worden ze helemaal gek," zegt een leraar-in-opleiding. Het kost ze de grootste moeite om de kereltjes rustig te houden.
Tien minuten voor het begin worden er nog snel een wijziging doorgegeven. "In één scène staat er een rookmachine aan. Niet schrikken dus." Meteen laait het kabaal weer op. "Rook is vet cool man!"

Vijf minuten voor het einde mogen de jongens nog voor de laatste keer naar het toilet. Daarna worden als volleerd acteurs de kapsels voor de spiegel helemaal perfect gemaakt. De show kan beginnen.

De jongens en meisjes uit groep 6 van de Theresiaschool in Bilthoven speelden gisteren in het Figi Theater mee in een voorstelling naar aanleiding van een nieuw prentenboek over Alfred Jodocus Kwak. Het is gemaakt door schrijver Herman van Veen en tekenaar Harald Siepman als onderdeel van de campagne 'Afspraak is afspraak'. Hiermee wil de Herman van Veen Foundation de aandacht vestigen op de rechten van het kind. 'Afspraak is afspraak' doelt op het Verdrag inzake de Rechten van het Kind uit 1989. Veel landen hebben dit verdrag ondertekend, maar van Veen vindt dat het te weinig nageleefd wordt. Te veel kinderen hebben geen eten, gaan niet naar school en moeten daarvoor in de plaats werken. Met zijn nieuwe boek, voorstellingen, CD's en DVD's hoopt van Veen de kinderrechten weer op de agenda te zetten.

Het verhaal in de voorstelling 'Afspraak is afspraak' wordt voorgelezen door twee professionele verhalenvertellers. De kinderen van de Theresiaschool dansen en zingen in gekleurde pakjes over het toneel. Ze worden bijgestaan door het Hariekijn Dans- en Kindertheater. De hoofdrol, Alfred joducus Kwak, wordt gespeeld door de kleine Julia van zeven jaar. In haar gele kleding en rode shawl lijkt ze net op de ondeugende eend. De jonge acteurs brengen een betoverende voorstelling van muziek, zang, dans en licht. Alle ouders, vriendjes en vriendinnetjes zijn trots op ze. Daarna wordt het nieuwe boek officieel aan de auteurs van Veen en Siepman overhandigd. Aan het einde van de avond laten de kinderen buiten ballonnen op met wensen voor andere kinderen. Het kind waarvan de ballon het verst komt, en gevonden wordt natuurlijk, wordt beloond met een prijs.Mathijs Steinberger