Friesch Dagblad

Musicus-dichter Herman van Veen:

'Jezus Christus is voor mij echt het ideaal'

21 juli 1989

LEEUWARDEN - "We denken dat we God voor onszelf kunnen inpalmen. Maar welk aanbod kunnen we God eigenlijk doen? Wanneer Hij deze aarde ziet, moet Hij zich toch wel met afschuw afwenden! De mensen vergiftigen het leefmilieu, ze bouwen raketten en tanks en vechten om iedere kleinigheid. Wat moet God hier doen?".
Dit zegt Herman van Veen in een interview met het familieblad 'Manna'. Volgens de liedschrijver moeten we eerst onszelf veranderen voordat God een reden zou hebben om naar ons toe te komen. "We zouden deze wereld weer leefbaar moeten maken, zodat ze ook God bevalt".De musicus-dichter vindt dat ieder mens in deze wereld moet weten dat hij iets betekent, voor zichzelf en voor anderen. Op de vraag of deze levensvisie ook iets met Jezus Christus te maken heeft, antwoordt hij: "Als u mij vraagt: Bent u een praktiserend christen? dan zeg ik misschien nee. Maar de persoon van Christus is voor mij een grandioos voorbeeld van de manier waarop de mensen moeten handelen. Deze persoon is echt het ideaal".

In hoeverre wordt Herman van Veen bij het zoeken naar antwoorden beÔnvloed door de persoon Jezus Christus? "Christus is voor mij niet alleen een positieve figuur omdat ik in Hem geloof. Er bestaan uitspraken en ideeŽn van deze man, die ik eenvoudig fantastisch vind. Christus is een persoon die mij als mens verder brengt. Daar sta ik altijd weer verwonderd over. Als ik bij voorbeeld eens een probleem heb, hoef ik alleen maar aan Hem terug te denken om vast te stellen: in principe was dat zijn vraag".


Godsdienst


De onderscheiding God of mens bij Christus speelt voor Herman van Veen niet zo'n beslissende rol. "Wanneer ik in mijn persoonlijk leven bij Christus veel antwoorden vind, dan hoeft zijn leer voor mij niet direct godsdienst en zijn persoon niet direct God te worden. Over geloof, God, godsdienst en kerk kun je heftig discussiŽren. Maar er zal in dit verband altijd iets zijn dat ik niet begrijp. Toch schat ik datgene wat ik niet begrijp even hoog als de dingen die ik wŤl begrijp".

Dogma's ziet de kunstenaar niet zitten. "Er zijn dingen die je wel op duizend manieren kunt uitleggen. Maar dat betekent voor de afzonderlijke mens ook duizend verschillende waarheden. Waarom moet dan ťťn hiervan tot de werkelijke waarheid omgeturnd worden? Op die manier wordt er toch een stukje energie versteend? Als er een God is heeft Hij niemand nodig om voor Hem te spreken".