PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT

Nieuwe kunstenaarsvereniging

21 juni 1999

ALMERE - Cees Goekoop, oud-burgemeester van Leiden, wordt voorzitter van een nieuwe organisatie voor uitvoerende kunstenaars. De Vereniging voor Intellectueel Eigendom (VIE) gaat met name waken over de zogenoemde naburige rechten van uitvoerende kunstenaars.


Nederland telt ruim 50.000 (podium)kunstenaars die als muzikant of acteur de kost verdienen. In de Wet op de naburige rechten is geregeld dat zij recht hebben op een vergoeding als hun werk wordt gebruikt bijvoorbeeld als achtergrondmuziek in cafés of als instructiemateriaal in het onderwijs. De nieuwe vereniging gaat erop toezien dat deze vergoedingen daadwerkelijk worden afgedragen. Het internet is daarbij een belangrijk speerpunt.

De initiatiefnemers van de VIE, twee leden van Vagant (de begeleidingsband van Guus Meeuwis) en fluitiste Berdien Stenberg, zullen samen met Cees Goekoop het bestuur vormen. Marco Borsato, Nelly Frijda, Herman van Veen, Syb van der Ploeg (De Kast), Wibi Soerjadi, Frits Lambrechts, Petra La- seur, Joke de Kruijff, Antonie Kamerlingh, Ruth Jacott, Jan Vayne, Ellen Vogel, Guus Meeuwis en de groepen Bief en Volumia vormen het comité van aanbeveling. ANP