Zwolse Courant


Deze uitslag was voorspelbaar

21 mei 1993

(Van één onzer verslaggevers)

HARDENBERG - Geen mens in studio 1 van Joop van den Ende-productions had dinsdagavond rond twaalf uur problemen met de uitslag van de eerste aflevering in het tiende seizoen van de Soundmix-show. Zoals iedereen gisteravond heeft kunnen zien werd de creatie van Whitney Houston terecht uitgeroepen tot de winnende. 'Een terechte uitslag, die enigszins voorspelbaar was', merkt ook Freek van der Sluis (Herman van Veen) op.


Hij maakte dan ook na afloop beslist geen gedesillusioneerde indruk. 'Ik heb toch een fantastische dag gehad en ben een hele efervaring rijker', aldus Freek, die ondanks de lange dag (om vijf uur dinsdagmorgen op en om half drie dinsdagnacht weer thuis) woensdag weer normaal aan het werk was in de Hema te Coevorden. 'Ik heb inderdaad meegedaan voor de competitie. Natuurlijk wil je graag winnen, maar er is geen man over boord nu een andere met de eerste prijs naar huis is gegaan. Ik wilde wel eens kijken waar mijn kwaliteiten als solist liggen. Het heeft wel eens door mijn hoofd gespeeld, maar ik heb nog nimmer serieuze plannen gehad om van mijn hobby ,(zingen en gitaar spelen) mijn beroep te maken. Ik heb nu een goede job en hoop over enkele ... jaren filiaalhouder te worden. Zo'n stuk zekerheid is natuurlijk ook wel lekker'

. De 22-jarige Freek - die 9 juli in het huwelijk treedt met zijn Marjanne Hendriks uit Bergentheim en inmiddels bezig is met het inrichten van een woning aan de Singelberg in Hardenberg - begon op zevenjarige leeftijd actief met muziek. Op latere leeftijd kwam hij bij Hessel van der Kooy (de zingende kroegbaas van Terschelling) terecht. Drie jaar achtereen verzorgde hij daar in de vakantieperiode gastoptredens. 'Je krijgt de smaak dan wel te pakken', aldus de in Drachten geboren Freek.


Anne


Toen ik 15 jaar was, zat ik in een kas op de bollenvelden het liedje 'Anne' van Herman van Veen te zingen. Jongens, die van de velden terugkeerden,dachten dat Herman van Veen aan het zingen was.
Dit yoorval van zeven jaar geleden is in feite de aanleiding geweest, dat ik nu Herman van Veen met 'Hilversum 3' imiteerde', zegt Freek, die in Drachten na zijn trompetstudie ook nog zangles heeft gehad. In zijn voormalige woonplaats maakte hij deel uit van diverse bandjes. Hier in de regio heeft hij de draad weer opgepakt. Samen met Herman Meerholz uit Hardenberg (drums), Gerrit Moeken uit Hardenberg (bas), Albert Dubbink fut Bruchterveld (gitarist) en Robert Jonker uit Hardenberg (toetsen) heeft hij de formatje 'Private Culture^ geformeerd. Freek is zanger maar speelt tevens gitaar. Na enkele optredens in Friesland zal Private Culture' zich eind deze maand in deze regio presenteren. 'We spelen een heel breed repertoire en zijn volgens mij uitstekend geschikt voor bruiloften en partijen'.