DE TELEGRAAF
PATRICK VAN WEERDENBURQ

"Niemand kan zijn moeder missen"

21 mrt 2004

Prinses Juliana was zeer geliefd in bekend Nederland. Van Herman van Veen tot Jos Brink en van Josine van Dalsum tot Willeke Alberti stonden gisteren stil bij haar overlijden en de rouw van de Oranje-familie. Joke Bruijs: "Het is toch een beetje alsof mijn eigen lieve oma doodgaat. Iets onwezenlijks.
Zij was zo'n betrokken Koningin."Bekend Nederland voelt mee met Oranjedochters

"Als je moeder dood gaat, dat is zo iets onbeschrijfelijk verschrikkelijks", zegt Herman van Veen. "Dat valt niet te snappen. Opeens verdwijnt iemand die bijna vanzelfsprekend was. Het steunpunt, het anker. De mens waarvoor je onvoorwaardelijke liefde voelde, op wie je altijd kon bouwen. Natuurlijk heeft prinses Juliana een prachtige leeftijd bereikt, maar zo voelt het niet voor haar dochters. Het missen van je moeder is misschien wel het meest verwarrende gevoel dat je als mens kan overkomen. Het is mij vier jaar geleden overkomen. Mijn vader en moeder stierven met drie maanden tussenpoos."

Herman van Veen heeft gisterochtend in zijn hotelkamer in Groningen, waar hij 's avonds optrad, lange tijd nagedacht over het overlijden van prinses Juliana. Voor de vorstin, die in heel bekend Nederland zeer geliefd was om haar grote hart, schreef hij een lied dat hij gisteravond met zijn Groningse publiek en nu meteen met u wil delen.

"Ik zie het voor me de prinses die samen met Wim Kan en Willem Drees door het hiernamaals wandelt. Keuvelend over hemelse zaken en lekker zonder het protocol waar ze ( zo'n hekel aan had. Heerlijk j voor haar. Maar ik moest ook | meteen denken aan de achter- | blijvers. Irene beschouw ik als l mijn beste vriendin en ik leef j mee met onze Koningin Beatrix. Als je moeder sterft is dat echt ongelooflijk ingrijpend. liet is alsof je een planeet bent en de zon opeens moet missen. Schijnbaar doelloos cir- këljerond.Endat wil ik ook de men sen meegeven die zeggen dat prinses Juliana een mooie leeftijd heeft gehaald. Een moeder wordt nooit oud genoeg. Al wordt, ze 106. Of 120. Het is vreselijk als je beseft dat je haar hand niet meer vast kunt pakken. Je moeder kan niemand eigenlijk missen."

André van Duin was dol op prinses Juliana omdat ze zo'n lekkere onbekommerde Koningin was. "Ik heb haar een paar keer ontmoet als ik wat deed voor het Wereldna- tuurfonds. Zij was een onbeschrijfelijk gezelligheids- dler. Kopje thee, sigaretje. Een echte moeder des vaderlands in plaats vaneen onbereikbare hoogheid." Actrice Josine van Dalsum was de buurvrouw van prinses Juliana in Baarn. "Prinses Christina en ik hebben dezelfde leeftijd en hadden een labrador uit hetzelfde | nestje.
Onze"labrador, een ech te wegloper, ging vaak zoeken naar zijn broertje en dan moesten wij hem weer ophalen op Soestdijk. De prinses had daar veel lol aan. Wij troffen koningin Juliana verder regelmatig als zij kwam kijken in theater de Speeldoos als wij daar iets deden of zelf ook kwamen kijken. Ik herinner me dat ze een kéer door de foyer liep terwijl ze de hoofdrolspeelster imiteerde en haar teksten scandeerde. Koningin Juliana zat helemaal nergens mee. Ze ging ook gewoon zonder bewaking boodschappen doen in Baarn.
Ze had geen politiemensen nodig. Ze was zelf ontwapenend."

Willeke Alberti heeft gisterochtend de hele ochtend bij de televisie gezeten. "Prinses Juliana was zo'n belangrijke vrouw voor de mensen die zorg nodig hadden. Een soort koninklijke sociaal werkster. Ik vond haar een ontroerende persoonlijkheid en hoop stiekem dat Koningin Beatrix zich nog meer door haar betrokkenheid zal laten inspireren." René Froger kreeg het overlijdensbericht van Prins Pieter Christiaan. "We zouden samen de halve marathon lopen van de City Pier City in Den Haag. En hij belde af. Ik kan je zeggen dat alle kleinzonen kapot zijn van het overlijden van oma. Ikzelf heb acht jaar geleden voor het laatst een drankje met prinses Juliana gedronken in Oostenrijk. Ze was een zeer warme persoonlijkheid."

Het beeld dat Caroline Tensen voor ogen krijgt als ze denkt aan prinses Juliana is de koningin op het bordes. "Het supergezellige tafereeltje tijdens het jaarlijkse défilé, waarin heel Nederland zag wat een geweldige lieve oma zij was voor de kleinkinderen. } Haar openheid en zalige eigengereidheid moeten we niet vergeten."

Carel Kraayenhof beaamt: "In een land met erfelijke troonopvolging is het heel geweldig als je zo'n sociaal betrokken vorstin treft. Nederland zal met warmte aan haar terugdenken."PATRICK VAN WEERDENBURQ