Hengelose Dagblad
Sytse van der Molen

Herman van Veen betovert weer het Twentse publiek

20 november 1976

ENSCHEDE - Twentse Schouwburg-gisteravond, Herman van Veen. En vanavond. En morgenavond. En vorig jaar en het jaar daarvoor. Ondanks al die keren dat ik Hermans shows nu heb meegemaakt weet ik nog steeds niet wat het precies is, dat hem in staat stelt mij en bomvolle shouwburgzalen zo te boeien. Alles wat je zou kunnen bedenken klopt, maar het klopt nooit exclusief.


Herman Is een uitstekend muzikant en zanger. Maar ook een geweldige clown. Hij is uitgelaten en overtuigend, maar ook straalt hij vaak iets triests en onzekers uit. Hij beschikt over perfect theatervakmanschap maar gooit dat, als het uitkomt, ook achteloos terzijde. Herman, zelfs zonder zijnn best te doen op het toneel welk deel van zijn gevoelige en complexe geest dan ook te camoufleren of te laten uitmunten, bezit een hoge mate van uitstraling, charisma.

Wie beschikt over een antenne om dat op te vangen en ook maar enigszins in de buurt van Herman's golflente zit is hopeloos aan hem overgeleverd. Zelfs wartaal, rijmelarij, ongein en gezeur klinken de Van Veen-aanhangers als hemelse muziek in de oren. Hij Is de Rattevanger van Hamelen en de Fiddler om the Roof. De magische figuur waar geen ontkomen aan is.

Als zodanig is Herman van Veen vrij uniek in de theaterwereld. Men komt voor zijn poŽtische, milde, zachtaardige edoch uiterst emotionele en daardoor vaak naar bitse uitvallen omslaande persoonlijkheid. Het maakt zijn werkterrein en zijn bronnen bijkans onbeperkt.

Daar schuilt voor de spijkers-op- laag-waterzoekers (en iets van die instelling is de criticus nu eenmaal eigen) het gevaar om Herman van Veen's teksten rationeel te gaan beluisteren. Het is dan heel makkelijk om op minder geslaagde, soms zelfs zwakke fragmenten te stuiten.
Maar wie kan dat wat schelen? Niemand. Je komt voor Herman en de sfeer die hij (met zijn fantastische musici) schept. Niet of althans ver op het tweede plan, voor wat Herman zegt of zingt. Herman van Veen shows zijn nu eenmaal happeningen. Je bent er bij betrokken of Je blijft thuis. Maar je kunt je niet beperken tot toekijken.

Dat is de kracht van het fenomeen Van Veen.Sytse Jan van der Molen