MetroNieuws
Siobian Heiblom

De gekste verhalen van vijftig jaar de Doelen

20 nov 2015

De Doelen verzamelt herinneringen van bezoekers. Gekke verhalen, leuke concerten en mooie momenten die mensen in het concertgebouw hebben meegemaakt worden tijdens het 50-jarig jubileum in een boek gebundeld. Zelf heeft de Doelen ook een hoop mooie herinneringen. Stones-gekte, onverwachte plaspauzes, koning Juliana. Uit de vele hoogtepunten benoemen ze er vijf.

1 januari 1966 - Debuut van Herman van Veen in cementstof

De Doelen was in januari 1966 nog niet eens af toen Herman van Veen zijn Rotterdamse debuut maakte. Tussen het cementstof grapte de jonge Van Veen over klassieke muziek met zijn voorstelling Music Joke. Zelf vond hij het ook bijzonder als één van de eerste in de Doelen te mogen staan. „In Rotterdam durven en mogen spelen tijdens het bouwen van de zaal. Het was mooi dat dit kon”, zei hij na afloop.

18 mei 1966 – de opening van de doelen

De opening was niet alleen een iconisch moment voor de concert en congresgebouw zelf, maar voor heel Rotterdam. De Doelen was namelijk het eerst gebouw van de gebombardeerde stad dat niet bestemd was voor wonen of werken. Rondom het gebouw cirkelden televisieploegen, mensen verdrongen zich voor de deur om een glimp van koningin Juliana op te vangen.

1 augustus 1973 - de Stones in het ‘geheim’ in de Doelen

In Rotterdam worden we vast niet gestoord, moesten The Rolling Stones gedacht hebben toen ze in de Doelen kwamen repeteren voor hun Europese tournee. Dat liep alleen anders. Een aantal fanatieke fans wist opnames te maken tijdens de repetities. De nummers van het kersverse album Goats Head Soep lekte uit. Toch beviel het repeteren in de Maasstad wel, want in 1975 streek het Stones-circus opnieuw neer bij de Doelen.

1 september 1991 – Nirvana breekt de doelen af

Nivana trad op tijdens het tweedaagse festival Ein Abend in Wien. Een apart festival in de Doelen waar de beveiligers gekleed waren als ziekenhuispersoneel en je kruiwagens vond met slachtafval. Maar de meeste indruk maakte de Amerikaanse band. Leadzanger Kurt Cobain, die al stevig had gedronken, gooide zijn gitaar tegen het drumstel, sprong er bovenop en haalde het muziekinstrument verder uit elkaar. Drummer Dave Grohl brulde door de microfoon: „Thank you, you’re a wonderful audience. Not really!” Wanneer Cobain de geluidsinstallatie te lijf wil gaan, grijpen de ‘ziekenhuisbroeders’ in. De schade bedroeg 1500 gulden terwijl de band maar 750 euro kreeg voor het optreden.

18 mei 2002 – Meesterorganist Jean Guillou onderbreekt onverwacht zijn concert

In seizoen 2001 – 2002 organiseerde de Doelen de serie ‘Meesterorganisten aan het grote Doelenorgel’. Top organisten wereldwijd trokken naar Rotterdam om op te treden. Zo ook de Franse Jean Guillou. Onverwachts stapte de organist van het podium en verdween naar achter. Verbaast bleef het publiek achter. Toen hij het podium even later weer betrad ontving hij een daverend applaus. Guillou wuifde met zijn hand als teken dat een applaus niet nodig was en vervolgde zijn show. Achteraf bleek dat de beste man een sanitaire stop moest maken. Niet applaus waardig vond hij zelf.Siobian Heiblom