Nieuw Utrechts Dagblad
Simon Been

Harlekijn brengt een nieuw soort cabaret in Tivoli

20 september 1967

HERMAN VAN VEEN (22) verleden jaar afgestudeerd muziekpedagoog aan het Utrechts Conservatorium, nog zang studerend aan het zelfde instituut bij Sonja Kurwin, bovendien een meeslepend violist, is de centrale figuur van het cabaret Harlekijn dat op 23 september een nieuw programma brengt in de grote zaal van Tivoli. De officiële landelijke première wordt gehouden op 27 oktober in de Singer Concertzaal te Laren in samenwerking met de Singer Foundation en de VARA.


Bestaat er in Utrecht genoeg belangstelling voor cabaret?

Herman van Veen: „In de eerste plaats moet je Harlekijn niet zien als louter cabaret. Cabaret is: „Goeienavond! dames en heren. Ik loop laatst door de Kalverstraat en wie kom ik tegen..." Begrijp je. Wat wij .doen is een imixture van theater, show, cabaret en vooral muziek. Dus je kunt ook nog musical in het rijtje zetten. De muziek is erg belangrijk. Zowel ik als La.urens (van Rooyen, neemt een gedeelte van de klassieke muziek voor z'n rekenimg) als Erik (van der Wurff, leidt het jazzcombo) zitten op het conservatorium. En of er hier in Utrecht belangstelling voor cabaret is? Ja als taiet er niet is, wordt het tijd dat het er komt. Den Haag z''n Paul van Vliet, Amsterdam z'n Lurelei en Utrecht z'n Harlekijn."


In hoever wijkt jullie programma af van het vorige?

..Wc zij.n misschien iets harder geworden, cynischer, filosofischer misschien. Verder is er voor het oog alleen al een groot verschil; we zijn nu met, vijf man in plaats van met z'n tweeën. Door het combo is het acccent wat verlegd naar de jazz terwijl we ook ruimte .hebben voor een solist of soliste. De hele opzet is zo kaleidoscopisch dat het mogelijk is om een juffrouw bij voorbeeld een eenakter op te laten voeren. Of een meneer te laten schilderen."

Het succes van de huidige Harlekijn begon in België. De groep won een prijs op een concours in Heist, was daarna voor de Vlaamse tv en op het Jazzfestival in Bilzen. De Vlaamse critici hadden woorden te kort. We lazen ..Openbaring". .".Herman van Veen, de relevalidatie van het. Humorfestival van Heist.'' en „Dit is niet voor de Benelux, dit is voor Europa!" Op stel en sprong werd een toernee door België georganiseerd " die dit seizoen begint en ongeveer dertig voorstellingen omvat waarvan vijf in de Brusselse schouwburg, vier in Antwerpen.

Herman van Veen: „We verwaarlozen Nederland ook niet hoor. Ook hier gaat m samenwerking met de VARA een toermee van ongeveer dertig voorstellingen van start. Bovendien gaan we nog een aantal t.v.-programma's maken. De eerste wordt op 16 september uitgezonden. De VARA helpt ons enorm; Nico Knapper heeft de eindregie, we kunnen de studio krijgen wanneer we die nodig hebben, er worden radioprogramma's gemaakt enz."

Speciaal ten behoeve van Harlekijn haalde de VARA ds Engelse coach Lesley Roberts naar Nederland die samen met Herman hier wat rondkeek.
„We gingen hier naar de voorstellingen., hij gaf me steeds op m'n donder en toen Laurens en ik met hem naar Londen gingen om daar . het theater te bekijken zei hij alleen maar „zie je wel, zie je wel".

Langzamerhand zou het Nederlandse cabaret eens wat meer naar het buitenland kunnen gaan kijken. We hebben hier wel een cabarettraditie maar bijna uitsluitend op politiek en sociaal terrein. Hel wordt tijd om eens een grap en een grol op niveau te leveren. Je zult nu denken aan Ramsesi Shaffy iemand die ik zeker bewonder, maar onze benadering is anders. Wij integreren de muziek meer in het literaire en zijn bovendien niet bang het banale te laten zien.

Er is één vrouw op de wereld die mijn ideaal het meest benadert: Ka- thy Barbarian, ze was pas hier. Ze zingt Strawinsky, Beattles, Brecht, volksliedijes en stripverhalen, je weet wel SMASH!' .FLOW!" Ongelooflijk. Als ik ouder zal zijn,, hoop ik niet te ver naast het doel geschoten te hebben dat ik me gesteld heb: iets in de geest van Kathy Barbarian. Aan de andere kant ben ik nu al bevoordeeld, dat het publiek me begrijpt en me niet met rotte tomaten van het podium afmietert".


Harleikjjin. 23 september 1967 Tivoli,

Utrecht.SIMON BEEN