Het Binnenhof
Jos Timmers

De vele gezichten van Herman van Veen20 augustus 1983
Herman van Veen in de Toneelzaal van het Congresgebouw in Den Haag. Tol en met zondag 28 augustus (behalve maandag 22/8). Verder op vrijdag 2 en zaterdag 3 september.

Na zijn niet al te gelukkig verlopen entree op het. Newyorkse Broadway, eind vorig jaar, wordt Herman van Veen, waar hij ook in Nederland optreedt, als een soort verloren zoon binnengehaald. Dat was ook gisteravond weer het geval in de Toneelzaal van het Haagse Congresgebouw, ondanks het feit dat Herman van Veen eerder dit jaar al eens in Den Haag was en de tot 3 september durende optredens extra voorstellingen zijn „wegens groot succes".


In interviews over zijn Amerikaanse avontuur heeft Herman van Veen zich er onder andere over verbaasd, dat de critici in New York hem onduidelijk vonden. Was hij nu cabaretier, zanger of grappenmaker? Zijn optreden van gisteravond liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. Herman van Veen is alles tegelijk: zanger, danser, grappenmaker, acrobaat, muzikant en clown. Hij is vooral ook de man van de vele gezichten: de vermakelijke componist van „gevaarlijke muziekwerken", de overdreven Amerikaanse entertainer en de trieste Utrechtse werkloze man.

Met zijn creatie van de Utrechtse werkloze — het indrukwekkendste onderdeel van de hele show — probeert Herman van Veen duidelijk te maken dat hoe uitzichtsloos een situatie misschien ook lijkt, er volgens hem altijd lichtpuntjes zijn, gesymboliseerd door een pingpongbal en een voortdurend boven het toneel zwevende ballon.

Het zwaartepunt in het optreden van Herman van Veen ligt overigens na de pauze. het programma krijgt dan meer vaart, Herman van Veen trekt alle registers van zijn artistiek kunnen open en krijgt er zichtbaar steeds meer plezier in. Ook muzikaal straalt het optreden vakmanschap uit.

Dat Herman van Veen zich tijdens zijn optreden helemaal uitleeft blijkt aan het eind van de avond, als hij in een toegift verkleed als raar type op rode hoge hakjes, over zijn witte luchtballon ("..ik heb er geen 99") zingt.Jos Timmers