Nieuwsblad van het Noorden
Jacq. J. d'Ancona

Herman van Veen terug in Carré20 augustus 1982
Eindelijk breekt hij weer eens los in ons land. Het zal tijd worden na een reeks van buitenlandse omzwervingen. Herman van Veen terug op de basis, het befaamde Amsterdamse Theater Carrť. Vijftien jaar geleden ongeveer begon hij zijn opmerkelijke theaterloopbaan met een voor die tijd nieuwe vorm van entertainment in acts, verhalen, monologen, lijfelijke toeren, liedjes en liederen, omspeeld door de band van Erik van der Wurff, met Laurens van Rooyen en Harry Sacksioni als muzikanten van de eerste uren.


Herman van Veen speelt tot en met 2 oktober zijn nieuwe voorstelling in Carrť (behalve op zondag en maandag). Dit jaar komt hij in ons land verder nergens. In april sloot hij een Duitstalige tournee af van 108 avonden in West-Duitsland, Oostenrijk, BelgiŽ, Zwitserland en Oost-Duitsland. Hij trok meer dan 100.000 bezoekers en heeft daarvoor een onderscheiding ontvangen, "das gol- dene Konzert-ticket". Het merendeel van de shows was in Duitsland, met Hamburg (17 avonden) als topper.

Oostenrijk zat voor de tweede keer in het schema, Zwitserland voor de derde maal. Oost-Berlijn had met twee voorstellingen de primeur voor de DDR: de belangstelling voor de 6000 plaatsen in het Palast der Republik was zo groot, dat men een nacht op straat stond voor een kaartjee.

Herman van Veen manifesteert zich in tekst en taal als clown, hetgeen ook terug te vinden is op z'n met een Edison bekroonde lp onder de titel Iets van een clown. Zijn ideeŽn zijn niet zozeer komisch alswel beschouwend-relativerend in zijn kijk op de dingen. Zijn thema's cirkelen rond begrippen als vrijheid en vrede, kwetsbaarheid en manipulatie, kerk en angst. Tijdens de Duitstalige tournee waren het vooral deze onderwerpen die in de pers veel aandacht kregen en als maatgevend werden beoordeeld voor wat in de wereld van vandaag aan de orde en van belang is. Het puur amusante, waarvoor veel mensen destijds naar de shows van Herman van Veen gingen, is naar het tweede plan verdrongen door items van wezenlijker betekenis waarmee hij een standpunt duidelijk probeert te maken.

Van Veen heeft ook in West- Duitsland een grammofoonplatenprijs in ontvangst mogen nemen in de categorie "Chansons, Songs, Liedermacher". De KRO maakte vier tv-programma's met hem onder de titel Kussen, elke aflevering met een bepaald hoofdthema.

In zijn nieuwe theatershow brengt Herman van Veen teksten van Wilmink, Lodeizen, Chrispijn, Campert, Vleugel, Tucholsky en van hemzelf.