UTRECHTS NIEUWSBLAD

Herman van Veen wil 'herberg' voor afgematte kinderen

20 juni 1991

(Van een onzer verslaggevers)

CULEMBORG - Een 'herberg voor 'feestelijk of lichamelijk afgematte kinderen'. Zo kwalificeert artiest Herman van Veen, voorzitter van de stichting Colombine, het initiatief voor een Colombinehuis. Dit huis moet 'ergens in Nederland' ruimte gaan bieden aan twintig kinderen van alle nationaliteiten die in alle rust moeten herstellen van 'geestelijk of lichamelijk lijden. In theater De_Fransche School in Culemborg werd gisteren het startschot gegeven. Over ongeveer yijf 'jaar moet het huis er wat Van Veen betreft staan. Daarvoor moet wel vijf miljoen bijeen worden gebracht.


Van Veen ziet dat bedrag niet als onoverkomelijk. "Twee jaar geleden heeft Colombine een be-drag van de zelfde orde bijeen gekregen voor de bouw van enkele bacterievrije ruimten in de DaniŽl de Hoedkliniek in Rotterdam. Deze keer zal het ook lukken." De stichting Colombine werd in 1977 opgericht en steunt op kleine schaal projecten voor gezondheid, onderwijs en werkgelegenheid in met name ontwikkelingslanden. Uitgangspunt is daarbij het principe van het eerlijk delen van de welvaart. Voor het Colombinehuis is een ontwerp gemaakt met als uitgangspunt een acht-vorm, het symbool van Colombine. Twin tig appartementen zijn gegroepeerd rond de 'acht'. Elk appartement krijgt een eigen inkleuring met een cultuur, bijvoorbeeld Japans, Arabisch en Marokkaans, aansluitend bij de verschillende nationaliteiten van de op te nemen kinderen.

In het kruisvlak van het huis komen kantoren, een restaurant en de receptie. Binnen de twee cirkels van de acht komen een zwembad annex ontspanningsruimte en een voorlichtingscentrum annex conferentieruimte. Een deel van het gebouw wordt in ontwikkelingslanden gemaakt.
Waar het Colombinehuis wordt gebouwd is nog niet bekend. "Ergens in de buurt van een dorp of kleine stad," denkt Van Veen. "Het huis moet namelijk niet volstrekt geÔsoleerd komen te liggen maar deel uitmaken van de streek waarin het ligt. Ik denk dat voldoende gemeenten het Colombinehuis ruimte willen geven."

Om het initiatief kracht bij te zetten worden deze week in De Fransche School 'Golombinedagen' gehouden. Tot en met zaterdagavond brengt het Harlekijn Danstheater de voorstelling De Grote Beer. Zaterdag is tevens open huis met ondermeer een tentoonstelling over Colombine en over het huis. Enkele sprekers, onder wie Herman van Veen, lichten vanaf half drie het initiatief toe.