VOLKSKRANT
Margreet Vermeulen

De Kleine Vampier

20 mei 1999

In de niet aflatende speurtocht naar sexy beleggingsobjecten lijkt de ABN Amro een fikse voorsprong te hebben genomen. Sinds 9 mei kan via deze bank geÔnvesteerd worden in de productie van een heuse vampierfilm. Minimuminleg in The Little Vampire - 'een ontroerende, komische en gezellige familiefilm' - is dertig duizend gulden. Zo staat in het prospectus.


ABN Amro heeft het met dit product niet gemunt op het kunstminnende deel van haar clientŤle, maar op de rekeninghouders die geplaagd worden door de hoogste belastingschijf. Want met deze belegging verschaft de belegger zich vooral een interessante aftrekpost. Van de 760 participaties die de bank in The Little Vampire te vergeven had, zijn er nog maar vijf over. 'De belangstelling is boven verwachting', meldt John Bruijne die het nieuwe beleg- gingsspeeltje in de markt heeft gezet.

De familiefilm gaat veertig miljoen gulden kosten. Daarvan gaat circa drie miljoen naar de 14-jari- ge hoofdrolspeler Jonathan Lipnicki. 'Geen kleinigheidje', op een totaalbedrag van veertig miljoen, erkent de Bruijne. In de VS geldt Jonathan dan ook als een toekomstige ster van wereldformaat.
De regisseur is Uli Edel die internationale bekendheid kreeg met zijn film Christiane F. Edel tekende ook voor de regie van de controversiŽle film Body of Evidence van Madonna.

Het is staatssecretaris Vermeend van FinanciŽn die de be leggers stimuleert tot de verbreding van hun horizon. In het kader van de lastenverlichting en de versterking van de nationale economische structuur, besloot de bewindsman eind vorig jaar de fiscale aftrekbaarheid van investeringen in filmproducties te vergroten. Binnen de kortste keren stonden er alleen al bij ABN Amro tien tot vijftien serieuze filmmakers op de stoep. De bank pikte het meest vergevorderde en kansrijke project eruit en dat was The Little Vampire die vanaf november 2000 in elk geval in de de VS en Duitsland in roulatie gaat. De bank biedt beleggers de mogelijkheid om tenminste dertigduizend gulden te steken in de Commanditaire Vennootschap The Little Vampire. Door deze CV-constructie wordt de belegger in de optiek van de Wet op de Inkomstenbelasting een ondernemer en dus kan hij deze investering aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Datzelfde geldt voor (een deel) van de kosten die gemoeid zijn met de productie van de film.

Anders gezegd: de fiscus betaalt in het eerste jaar van de belegging 75 procent van de minimuminleg van dertigduizend gulden terug - ervan uitgaande dat de belegger in het 60-procentstarief valt. 'En dat is nou het aardige', vindt John Bruijne. 'Eigenlijk verkoop je op deze manier een aftrekpost.' Daar staat tegenover dat investeren in films een risicovolle bezigheid is. 'Via deze constructie niet', onderstreept de marketingmanager. Zelfs als de film totaal flopt, of de bioscoop niet haalt, lijdt de belegger geen verlies. Want op voorhand betalen de distributeurs een minimumbedrag om de film te mogen verspreiden. Als de film een groot succes wordt, haalt de belegger een rendement van 35 procent. Bij normale publieksbelangstelling levert de belegging 25 procent rendement op. Dat percentage loopt terug naar 1 tot 1,5 procent als de film de bioscoop niet haalt.

'Het maximale verlies is 3 procent. Maar dan moet de hoofdrolspeler overlijden voordat de opnamen zijn voltooid.' Gezien de leeftijd van Jonathan Lipnicki (14) is die kans dus erg klein. Maar waarom helpt de fiscus een internationale, puur commerciŽle filmproductie? 'Meer dan honderd leden van de crew zijn Nederlands', benadrukt de Bruijne. 'Er is wel degelijk een Nederlandse setting'.
Maar heeft ABN Amro wel echt een primeur? De Rabobank financiert de film Nachtvlinder van Herman van Veen. 'Onvergelijkbaar', vindt Bruijne. 'Bij de Rabo gaat het om een handvol film- vrienden die Herman van Veen financieel steunen. Wij gaan echt voor het eerst de openbare markt op met een film.' De film is overigens gebaseerd op de Duitse kinderboekenserie Der kleine Vampir van Angela Sommer-Bodenburg: een soort Duitse Annie M.G Schmidt. Als de film aanslaat is er genoeg stof om - geheel in Amerikaanse traditie - door te gaan tot en met De Kleine Vampier VI.Margreet Vermeulen