Zeister Courant

Musickjoke in Oidipoes

Musickjoke in Oidipoes

CONSERVATORIUMLEERLINGEN OOGSTEN TOENEMEND SUCCES

20 mei 1966

IN het mikrotheater Oidipoes, Van Doornweg 31 te Zeist, spelen Edo Douma, Eric de Marez-Oyens en Coen Damen vanavond en morgenavond, de eenakter De Dwergen van Harold Pinter. Na de pauze treedt op het ensemble Musickjoke, dat bestaat uit zanger en violist Herman van Veen, pianist Laurens van Rooyen en fluitiste Marijke Bosma.


Alle drie zijn leerlingen aan het Utrechts Conservatorium. Herman v. Veen (21) vierdejaars, volgt een opleiding tot muziekleraar met daarnaast het hoofdvak zang; Laurens van Rooyen (31) is eveneens vierdejaars, maar dan gespecialiseerd op piano; Marijke Bosma (21) is derdejaars en volgt de opleiding tot fluitiste.
Musickjoke is een cabaret-chantant. Het programma bestaat uit liedjes, geschreven door Herman en Laurens, vertaalde gedichten van Francois Villon en zomaar fijne stukjes muziek.
In januari beleefde Musickjoke zijn premičre in Bloem's wijnkelder in Utrecht. „Het werd een enorme flop", vertelt Herman, „alles ging fout en. bovendien viel de geluidsinstallatie uit. We kregen een slechte recensie, maar daarna zijn we als aaapen gaan werken en anderhalve maand later traden we pas weer voor het eerst op."

Als Herman praat, is hij voortdurend! in beweging. Hij zwaait met een notenkraker, loopt heen en weer en gaat telkens even zitten. „Er zijn nu van ons drie radiouitzendingen bij de Avro geweest en we hebben twee programma's van vijftig minuten gemaakt bij | de Vara, die in juni worden uitgezonden. We hebben ons programma nu ongeveer 23 keer uitgevoerd in verschillende theatertjes en voor verschillende instellingen."


ALLROUND


Herman is vanaf zijn tiende jaar al bezig om het vak te leren. „Mijn vak is iets dat er nog niet is. Wij willen een allroundtheater, een totaaltheater. Een avondvullend programma dat begint met een concert, daarna een eenakter, ballet, cabaret en dit weer met muziek eindigen. Wat Leonard Bernstein doet, lijkt er een beetje op, maar wij willen geen musical maken. We zijn over de tijd van de specialisatie heen, denk ik. Na m'n eindexamen volgend jaar zou ik operazanger kunnen worden, maar opera is uit de tijd. Het is net zoiets als dit hier (hij wijst op een middeleeuwse miniatuur), het is mooi, het is fijn, maar ik zou het nooit meer maken. Zo is het ook met opera's. Het is fijn dat we ze hebben anders zouden we dit niet kunnen doen."

Herman van Veen ging na de lagere school naar de Ivoschool („ik ben een montessorikind), waar hij een aanvullend h.b.s.-A examen deed. Daarna naar het conservatorium. Vanaf zijn elfde jaar had hij al lessen aan de; muziekschool. Hij heeft in die tijd een paar keer een hoofdrol gespeeld in operettes. |

„Grote voorbeelden? Ik zou een combinatie willen zijn van de overleden Deense zanger Jussi Björling, Toon Hermans en Danny Kaye, maar ik wil niet op hen lijken."

Het is niet gebruikelijk dat leerlingen van het conservatorium de cabaretachtige kant opgaan. Men stond er eerst wat sceptisch tegenover, maar nu blijkt dat de prestaties op school niet onder de activiteiten voor Musickjoke lijden (Herman behaalde onlangs een negen voor zijn vioolexamen), krijgen zij alle steun. „Je hebt een basis, je hebt vakmanschap geleerd, .i; het conservatorium is een gerantie voor ons."

Herman is gek van zigeunermuziek, wat tot uitdrukking komt in het programma als hij een persiflage geeft op een zigeunermuzikant. Om zich in verschillende gebieden te bekwamen, neemt hij balletles en les in ritmiek. Zelf geeft hij muziekles op een lagere school in het Rivierenwijk. „Ik vind het geweldig om met kinderen muziek te maken." . - -

De laatste tijd gaat het met sprongen vooruit met Musickjoke. „We moeten de belangstelling gewoon tegenhouden," zegt Laurens van Rooyen, die getrouwd is en een dochtertje, Eva van drie jaar heeft. „Onze studie is . belangrijker." In zijn huiskamer staat een prachtige vleugel. „Ik geef les aan privéleerlingen en ik ben repetitor van een operazangeres." Als Laurens volgend jaar zijn eindexamen heeft gedaan, gaat hij de opleiding tot solist volgen.
Hij behartigt de zakelijke kant van Musickjoke. „Als we ergens optreden waar ze de normale prijs kunnen betalen, dan vragen we die ook, maar als dat niet kan, zoals laatst bij een school voor gehandicapte kinderen, dan doen we het voor niets.


ENTHOUSIAST


Laurens is wat rustiger dan Herman, maar wel even enthousiast voor Musickjoke. Vanaf zijn zevende jaar heeft hij pianoles. Toen- hij uit dienst kwam heeft hij vijf jaar op het avondlyceum gezeten, daarna ging hij naar het conservatorium. Laurens en Herman geven samen al een paar jaar uitvoeringen van klassieke werken.
Als ze een bandopname van een van hun radiouitzendingen laten horen blijkt dat Marijke Bosma bijzonder mooi bloktluit speelt. Zij evenaart volgens Herman en Laurens de beste Nederlandse fluitist. Marijke is lerares volksdansen en specialiste Op het gebied van volksmuziek. Ze heeft zelfs een aanbieding uit Athene gekregen om Grieken les te geven. Marijke heeft net als Herman op de Ivoschool gezeten.