Het Vrije Volk
Ale van Dijk

Herman van Veen maakt met VARA een speelfilm

Tv-show Blauwe Plekken kandidaat voor Gouden Roos

20 mrt 1990

HILVERSUM - Herman van Veen (45), volgend jaar een kwart eeuw op het podium, gaat in co-produkte met de VARA een speelfilm maken. Bovendien is zijn donderdagavond door de VARA uit te zenden en in vier talen nagesynchroniseerde tv-show 'Blauwe Plekken' uitgekozen om in mei op het jaarlijkse tv-festival van Montreux mee te dingen naar de Gouden Roos. Verder heeft Van Veen al weer 52 nieuwe afleveringen bedacht als vervolg op de succesvolle internationale tekenfilm-serie rond het eendje Alfred J. Kwak.


Komende herfst gaat de VARA een tv-portret over een kwart eeuw Van Veen uitzenden en Herman zal voorts de komende aflevering van 'Kinderen voor Kinderen' presenteren. Tenslotte zal de VARA Van Veens theater- jubileumshow aan de kijkers tonen.

De speelfilm gaat 'Zomp' heten. Van Veen speelt naast Frits Lambrechts een van de hoofdrollen. De rest van de cast moet nog worden uitgekozen. Onder regie van Gideon Pieters worden de opnamen in de vroege zomer van volgend jaar in België gemaakt. "Het gaat over de bovenwereld en de onderwereld, de hemel en de hel, zou je kunnen zeggen," vertelde Van Veen ons gistermiddag. "Het hele verhaal zal een sprookjesachtige sfeer ademen." Van Veen zal tijdens de dertig opnamedagen niet in theaters optreden. De film zal eerst in de bioscopen worden uitgebracht en vervolgens in een driedelige verlengde versie op de VARA-tv worden getoond.

Volgens Van Veen en VARA- voorzitter Marcel van Dam is de 40 miljoen kostende tekenfilmserie rond het eendje Kwak zowel in Nederland als in Japan "een grandioos succes." De merchandising rond het Kwak-figuurtje, dat is de handel om de serie heen in Kwak-t-shirts tot Kwak-boekjes en Kwak-sleutelhangers, loopt ook boven verwachting. Komende hérst zal Kwak ook in West-Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Finland op tv komen en met tv-stations uit andere landen wordt nog onderhandeld.

"Of we met een tweede serie komen weten we nog niet, want je legt niet zomaar opnieuw even 40 miljoen op tafel. Zelfs niet als een rijk Japans tv-station meeproduceert," aldus Van Dam. Aan Van Veen zal het niet liggen: "De volgende 52 afleveringen staan op papier en dan zal blijken dat de ouders en zusjes en broertjes van Kwak niet zijn omgekomen tijdens het oversteken van de weg. Ik ben toch niet zo wreed, dat ik eendjes laat overrijden terwijl kinderen zitten te kijken!"

De tv-show 'Blauwe plekken', gebaseerd op de de liedjes van de jongste langspeelplaat van Van Veen, is vrijwel geheel in de intrieste omgeving van het Belgische Charleroi opgenomen. "We beschouwen bij de VARA dit programma als een meesterwerk van een meesterlijk artiest," aldus Marcel van Dam. Van Veen: "Ha,ha,ha,ha, haaa."Ale van Dijk