de Veluwe Post

Veel applaus voor Herman van Veen

20 maart 1970

WAGENINGEN — Wim lbo de man waarvan iedereen aanneemt dat hij alles weet van het cabaret heeft in het programmaboekje voor het optreden van Herman van Veen een uitvoerig aanbevelend essay geschreven. Hij komt in dit essay tot imponerende vaststellingen als uniek theaterfenomeen en tot vergelijkingen in verfijnde vorm met Toon Hermans, Charles Trenet, en Jaques Brel, waarbij hij waarachtig nog kans ziet om aan deze namen ook nog legendarische namen als Lys Gauty en Lucienne Bóyer op te hangen. Ongetwijfeld heeft hij daarmee duidelijk willen maken dat Herman er wel zal komen en laten we wel wezen Wim is in de sector van het chanson en het cabaret een groot deskundige. Na het zien van dit programma Harlekijn doemt onwillekeurig de vraag op, waarom dit allemaal nodig is.


Goed talent valt evenals middelmatig of slecht talent niet aan te praten. Als het goed is heeft het deze aanpraterij niet nodig en als het slecht is gaat het publiek eenvoudig onvoldaan naar huis of komt gewoon niet. Herman van Veen is zonder meer een talent van grote begaafdheid. Niet iedereen zal hem in alle opzichten waarderen, maar hij heeft klasse. De wijze waarop hij bijvoorbeeld dit programma Harlekijn presenteerde is daar al een voorbeeld van. Onder leiding van Laurens van Rooyen hadden de musici Tonnie Koning, Bert Ruiter, Erik van der Wurff, Hans Frederikse en Hans Koppes er een zeer functioneel aandeel in, dat het niveau van de omlijsting verre te boven ging.
Met geluid en licht werd speels en gevarieerd gewerkt en in dit goed getimede samenspel kreeg de solist Herman van Veen alle kansen om zijn musische mogelijkheden optimaal te etaleren. Ieder zal voor zichzelf moeten uitmaken wat hij in dit veelzijdige talent het aantrekkelijkste aspect vindt.
Er zullen er zijn die zijn mimische, en parodiërende kwaliteiten het meest bewonderen, ik houd het op de chansonnier Van Veen De wijze waarop hij bv. na de pauze Jaques Brel's La chanson des vieux amants (Liefde van later in de vertaling van Lennart Nijgh) en Adieu Café van Wilmink Van Veen uitvoerde bewijzen dit overtuigend.

Hij kreeg donderdagavond in Junushoff veel applaus van een groot publiek.