de Volkskrant

Nederlandse kinderfilm wint hoofdprijs Berlijn

20 feb 1990

Van onze verslaggever

BERLIJN - De Nederlandse kinderfilm Kunst en vliegwerk van Karst van der Meulen heeft op het Berlijnse filmfestival de hoofdprijs in de KinderFilmfest, een competitie van veertien lange films, gewon-nen. Dat zal hedenmiddag worden meegedeeld, voorafgaand aan de bekendmaking van de andere prijzen.


Vorig jaar werd ook al een Nederlandse film onderscheiden door de kinderjury, Mijn vader woont in Rio van Ben Sombogaart. Karst van der Meulen (1949) maakte sinds 1969 met veel succes kinderfilms en televisieprogramma's, zoals Peter en de vliegende autobus, De bende van hiernaast en Thomas en senior. Kunst en vliegwerk werd in 1989 in Nederland uitgebracht en goed ontvangen.

Zelf zal Van der Meulen vermoedelijk niet aanwezig zijn bij de feestelijkheden die met de uitreiking gepaard' gaan. Gistermiddag werd gepoogd Herman van Veen, die zeer populair is in Duitsland, op te sporen. Van Veen speelt een hoofdrol in de film, als uitvinder van ondermeer raketten en de vader van de drie kinderen.

De Wolfgang Staudte-prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt voor een film uit het Forum des jungen Films, gaat naar Swoboda eto rai van de Sowjet-regisseur Sergej Bodrow. De prijs, die wordt toegekend door een jury bestaande uit de Amerikaanse filmcriticus Jim Hoberman, de Duitse critica Regine Sylvester en de Indiase regisseur Mrinal Sen, is groot 20.000 mark en werd ingesteld door de Berlijnse krant Der Tagesspiegel. De Caligari-prijs van de Duitse filmhuizen gaat naar de Japanse film Untamagiru van Go Takamine. (