TROMPETTER ED. GELEEN

'Promises, Lori Spee sings Herman van Veen'

19 nov 1997

Geleen: - Enige maanden geleden verscheen bij Epic Promises, Lori Spee sings Herman van Veen'. Een pracht van een album, dat het licht laat schijnen over de sympathieke zangeres uit Geleen. Het idee voor de cd ontstond tijdens een tournee van Herman van Veen Amerika waarbij Lori ook aanwezig was. Van Veen had haar gevraagd zijn Nederlandstalige liedjes te vertalen in goed lopend Engels.


Bescheiden als ze is vertelt Lori: "Herman vroeg mij mee te gaan naar optredens in Toronto, Boston en New York. Ik fungeer- de als zijn vertaalster, Engelse coach en leerde zijn liedjes goed kennen. Zo ontstond spon- taan het idee voor deze cd.
Wat mij, net als het Canadese en Amerikaanse publiek tijdens die tournee intrigeerde, was dat je Herman met niemand kan vergelijken. Hij is zanger, maar daarnaast een begenadigd clown, danser, componist en dichter. Zijn liedjes hebben daardoor nooit een voorspelbare structuur.
Het zijn verhalen die ook buiten het theater tot de verbeelding spreken. Dat sprak mij aan. Het vertalen van zijn werk nam evenveel tijd in beslag ais het schrijven van eigen songs. Ik ben een halfjaar bezig geweest een selectie uit zijn repertoire zo natuur- lijk mogelijk te 'her-talen', zoals ik dit noem."

Lester Mendez

Op Promises, Lori Spee sings Herman van Veen' horen we meer dan alleen de juiste Engelse woorden. Van Veen klassiekers als 'Dat tedere gevoel', Weet je nog' en 'Rozegeur1 gaan als 'A certain ten- derness', 'Do you remember' en 'Promises' een geheel nieuw leden leiden. Behalve tekstdichter maakt Lori zich als zangeres volledig meester van Van Veens poëtische overpeinzingen. Zij zingt als in haar eigen songs en onderscheidt zich daarmee direct van de zo bekende originelen.

De van Gloria Estefan en Julio Iglesias bekende arrangeur Lester Mendez geloofde vanaf de eerste demo's in zowel Lori als het concept. Hij nodigde haar uit in de Criteriqa Studio's van Miami. Behalve talloze Iglesias hits werden hier million sellers opgenomen als 'Saterday night fever1 van The Bee Gees en 'Hotel California' van The Eagles. De studio heeft een uitgelezen akoestiek en is voorzien van de laatste technische ontwikkelingen.

Lori over het feit dat zij naar Amerika afreisde om daar haar cd op te nemen: "Natuurlijk zijn er hier in Nederland ook topstudio's en topproducers. Maar om mij zo onafhankelijk mogelijk op te stellen ten opzichte van het* repertoire wilde ik een producent die niet vertrouwd was met Herman en mij. Iemand die alles voor het eerst hoorzodoende een eerlijk oordeel kon geven."

Op 'Promises, Lori Spee sings Herman van Veen' vinden we ook een song met tekst en muziek van Lori Spee, getiteld 'Butterfly'. Gevraagd naar de link met Herman van Veen blijkt dit te titelsong te worden van de nieuwe Herman van Veen speelfilm Nachtvlinder. Herman en Lori heb- ben elkaar dusdanig geďnspireerd wat resulteerde in een even verrassende als veelzijdige combinatie van talenten.

In juni '92 is de samenwerking met Herman van Veen begonnen met de opname van diens jubileum-cd 'You take my breath away'. Daarop staat onder meer een, duet van Herman en Lori: 'Hey, that's no way to say goodbye'. Vanaf 1994 is Lori nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen en de tournee van Van Veen door Canada en de Verenigde Staten čn bij de opname van zijn cd 'My cat and I', die ter gelegenheid van de tournee in 1994 is uitgebracht.
Nu is Lori zelf weer aan zet met 'Promises' en een serie theaterconcerten. Op het recente album staan: Time ticks, Do you remember, Anne, A certain tenderness, Everyting, House rules, We will not forget it was a rainy day, Kiss goodnight, Promises, Split second en Butterfly.