Haagsche Courant
RV

Voor wie anders

19 nov 1993

Ook al zo'n half brilletje: driejaar ouder is Herman van Veen geworden sinds zijn vorige studio- cd. Hij iemand van zijn kaliber merk je dat niet meer in verdere rijping;
die was er al in ruim voldoende mate. Toch betekent het luisteren naar 'Voor wie anders' weer een hele reeks verrassingen. Zowel tekstueel als muzikaal is Van Veen er opnieuw in geslaagd veel origineels bij elkaar te brengen. Voorwaar een enorme prestatie, zeker tegen de achtergrond van het vele dat hij eerder maakte.Zoals altijd is de hitsingle op geen enkele manier representatief. Het openingsnummer 'Leugens' is gewoon Herman van Veen-liedje nummer honderdzoveel. Meteen al in het tweede nummer 'Om wat applaus' gaat het de diepte in en zetten Erik van deWurff en Nard Reijnders de toon van hun veelkleurige arrangementen. Vervolgens komt de eigenlijke topper van de cd: 'Grand Hotel Deutschland', een door Van Veen zelf geschreven en gecomponeerd, vervreemdend cabaret op de oosterburen. Serieus en komisch tegelijk, met meesterlijk gebruik van Frans, Duits en Engels in een sfeervol klankdécor.

Dat toepassen van een lichte toon bij bloedserieuze onderwerpen keert telkens terug. Relativerend in 'Wat je liever maar vergeet', lofzingend op de dood in 'Als je komt': Van Veen maakt het leven acceptabel in al zijn consequenties en toont zich daarmee steeds weer de werkelijke clown. Soms raakt hij andere snaren, zoals in het wiegelied 'Ninna bobo', het op een eigen manier vaderlandslievende 'Gemengde gevoelens' of het intens lieve 'lk wou'. Niemand zal door alle teksten onberoerd blijven.

Instrumentaal is de cd, zoals te verwachten, een hoogstandje. Naast het duo Reijnders en Van der Wurff arrangeerden Evert Verhees en Arnould Massart ('Leugens') en Heinz Rudolf Kunze en Heiner ' Lürig ('Als je komt') zonder storende stijlbreuken. De gitaar van Lex Bulderdijk is vaak prominent aanwezig en mengt zich hier en daar in vreemde omgevingen, zoals het zigeunerorkest van Lajos Horvath. Het wordt er alleen maar spannender op. 'Voor wie anders' is een juweel, een nieuw hoogtepunt in Van Veens imposante oeuvre.(RV)