Brabants Dagblad

Die helm, die is voor op mijn brommers

19 okt 1993

Peter Jan Rens en Herman van Veen waren twee van zijn voorgangers. Sinds gisteren heeft het Land van Ooit in Drunen zijn vijfde baron, de Belgisch komiek Urbanus. Voor zijn helm heeft hij al een bestemming. "Voor op m'n bromfiets."


DRUNEN "Edele, stoere kindervriend. Dit is een belangrijk moment. Een moment dat n niet dagelijks zal overkomen." Mei een paar ferme slagen van zijn zwaard slaat de gouverneur van Het Land van Ooit de Belgische komiek Urbanus lol vijfde baron van Ooit. Na de overhandiging van de bijhoren ,de ridderlijke helm is Urbanus de koning te rijk "Allez. Die is voor op mijn brommer", glundert Urbanus.

Elk jaar wordt er in Het Land van Ooit een 'kindervriend' ge´nstalleerd tot baron van Ooit. Urbanus naam wordt toegevoegd aan het illustere gezelschap van Herman van Veen, Annemieke lHoogendijk, Joost Prinsen en Peter Jan Rens. De minister va n landsbeheer is blij dat baron nummer vijf een Vlaming is, omdat veel Vlaamse kinderen een bezoek brengen aan zijn land. De baronnen hebben geen verplichtingen, maar wel allemaal een eigen stoel. Een zetel met een bepaalde eigenschap, want lang erop zitten is onmogelijk. Een heel normale zaak, vindt de gouverneur van Het Land van Ooit. "Ik hou niet van zitten blijvers in mijn land. Baronnen zijn er niet om uit te rusten, maar om iets te doen voor het 'kinderplezier'.

Urbanus heeft zo zijn eigen gedachten over de baronnen stoel. "Hoogstwaarschijnlijk is het een stoel waar je alleen in kan zitten met een volkomen mismaakt achterwerk", speculeert Urbanus vlak voordat hij zijn zetel onthult.

Met een groots gebaar trekt de komiek de strik los en verwijdert het blauwe laken "Allez.. Thuis heb ik ook zo'n toilet", riep hij ml hij het zien van de witte troon. De kersverse baron begon wel gelijk met eisen stellen: "Ik wil graag dat Ooit voortaan met dt wordt geschreven. Dan kunnen de mensen in ieder geval zien, dat er een Belg is langsgekomen."