DE DORDTENAAR
M.S.

Groene pleidooien

19 sep 2003

Je kunt cynisch de schouders ophaIen,glimlachen als je in het boekje ue Natuur zijn Wij van Irene van Lippe-Biesterfeld de foto van prins Bemhard en een olifant ziet. De prins schreef eronder: 'Olifanten en ik begrijpen elkaar.' Zijn dochter Irene praat met bomen, zo onthulde ze ooit.


Die reactie is kinderachtig, want prinses Irene steekt met dit boek vol groene pleidooien haar nek uit.

In Johannesburg in Zuid-Afrika was vorig jaar een congres over duurzame ontwikkeling, waaraan 60.000 mensen, onder wie prinses Irene, deelnamen. Ze deelde daar een statement uit: Wij zijn de natuur. Ze vroeg tal van mensen om een gelijkgestemde bijdrage en zo ontstond dit boek. Jeroen Krabbé maakte het schilderij voor het omslag.

Er staan onhandige kreupelrijmen met taalfouten in, een ideologisch stuk van ex-minister Jan Pronk, een gedicht van Herman van Veen en een tekst van prinses Christina. De hardliners ontbreken echter tussen allerlei activisten uit de internationale mi lieubeweging. Alle auteurs vragen begrip en bescherming van de natuur.

Dat doet ook Irene in haar inleiding. Daarin staat wel een raadselachtige opmerking: ze kreeg in Johannesburg ook steun van 'degenen, die omwille van hun positie in de maatschappij niet konden tekenen'.
Hoe kun je stiekem vóór de natuur zijn? Wee hen!M.S.

DE KERN,
€ 12.50.