Het Parool
Frans Heddema

Herman van Veen geeft één voorstelling voor kinderen19 augustus 1976

AMSTERDAM — Een goed kinderfeest is nooit weg, zeker niet als het door Herman van Veen wordt gegeven. Van Veen is een bewonderaar van het werk van de Stichting Jeugdtheater en vooral is hij onder de indruk van de energie waarmee Hans Snoek vele jaren voor deze stichting heeft gezwoegd. Op een of andere manier wilde hij dat tot uiting laten komen, en dat heeft er toe geleid dat hij in samenwerking met Het Parool op zondagmiddag 29 augustus om half drie in Carré een voorstelling geeft voor kinderen van acht tot twaalf jaar.


Een uur lang gaat Van Veen met het publiek aan het dollen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft hij teksten gemaakt en met zijn vaste begeleiders liedjes geschreven.

De voorstelling op negenentwintig augustus is extra bijzonder omdat het voor het eerst en ook voor het laatst zal zijn dat Herman met een kinderprogramma komt: ,,Ik heb dit programma gemaakt omdat ik het Jeugdtheater een cadeau wilde geven. Het blijft bij die ene voorstelling. Niemand moet denken dat ik me nu op het kinderwerk ga richten en dat ik overal in het land dit kinderfeest wil herhalen. Het blijft bij die ene middag in Carré".

Om elk kind in staat te stellen deze voorstelling bij te wonen is de toegangsprijs laag gehouden:
één gulden slechts. De kaarten kunnen alleen bij de kassa van Carré worden besteld, dus niet telefonisch.

Volwassenen zijn in principe niet welkom. Van Veen: „Ik wil fijn met kinderen bezig zijn en ik vind het daarom niet juist als een groot deel van het publiek uit volwassenen zou bestaan, want dat maakt het aantal plaatsen voor kinderen minder. En dan nog iets: het programma mikt op kinderen van acht tot twaalf jaar. Dus "ukkies" hebben er niets aan en zouden de sfeer voor de oudere kinderen bederven. De kassa van Carré is voor het kinderfeest vanaf morgen geopend van tien tot zeven uur. (Wie met kaarten halen wacht tot volgende week, zou wel eens te laat kunnen zijn.)

En dan het nieuwe jeugdtheaterseizoen. Het begint zaterdag 18 september met een kunst-tiendaagse. Tot en met de 29ste zijn er voorstellingen van onder andere een Japans poppencircus, het Willem Breuker Kollektief, Rob van Reyn, de Tejatergroep Genesius en de poppentheaters Frank Koomau en Henk Abbing. Maar daar hebben we het over een paar weken nog wel over.

Eerst naar Herman van Veen.FRANS HEDDEMA