DEVENTER DAGBLAD

INZICHT

19 aug 2003

Bas Förch (30) uit Deventer is de initiatiefnemer van de bijzondere badkuipenrace die zondag over de (lage) IJssel tussen Gorssel en Deventer wordt gehouden. De dertig badkuipen komen om ongeveer 16 uur in Deventer aan. Het was voor Förch altijd een droom om eens een keer iets geks te organise- . ren. Het heeft hem veel energie gekost, maar hij is er helemaal mee in zijn nopjes. Voor hem zijn deze week de vragen.


1. Wat is de mooiste plek in uw woonplaats?
Ik hou van water en ik kies voor de IJssel bij Deventer. En dan met name de kade bij het Pothoofd. Dat stuk kade vind ik erg mooi.
2. Wie zou u graag in levenden lijve willen ontmoeten?
Herman Van Veen zou ik wel eens willen ontmoeten. Ik mag graag naar zijn muziek luisteren. Vooral zijn teksten spreken me erg aan. Je merkt gewoon dat hij daar veel aandacht aan besteedt. Ik zou Nelson Mandela ook wel eens willen ontmoeten. Dat moet toch ook wel heel bijzonder zijn.
3. Waaraan bent u het meest gehecht?
Het klinkt misschien gek, maar als mijn huis zou afbranden, dan zou ik een ingelijste veer van een adelaar als eerste meenemen. Ik ben namelijk een tijdje op reis geweest en heb een halfjaar in Canada doorgebracht. Daar heb je bijzondere zwart-witte adelaars, een beschermde diersoort. Ik had altijd zoiets van: daar zou ik graag een veer van willen hebben. Een vriend vond er één en die hangt nu ingelijst bij me thuis. Echt heel bijzonder. 4. Wat ligt op uw nachtkastje? Ha, ik heb niet eens een nachtkastje. En als ik er één zou hebben, dan stond mijn wekker er zeker niet op. Die heb ik op de gang staan want als die naast me staat druk ik hem uit en slaap ik zó weer verder. Nu moet ik echt uit mijn bed komen om hem af te zetten. 5. Welk onderwerp uit het nieuws houdt u momenteel het meeste bezig?
Door de organisatie van de badkuipenrace heb ik het nieuws eigenlijk niet zo gevolgd. Maar de hitte en de droogte, ja dat is me toch wel het meest opgevallen. Nieuws dat me ook wel bij blijft is dat het toch allemaal wat minder gaat met Nederland, ook economisch.
ie zou u een dag van baan willen ruilen?
6. Met wOp het televisiekanaal National Geographic is een programma waarbij twee verslaggevers op retč gaan en zich verdiepen en mengen in de lokale bevolking. Ze fungeren in dat programma als een soort reisleider. Dat zou ik best graag een dag willen doen.
7. Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
Oeps, dat is enkele jaren terug toen mijn verkering uitging. Daar ben ik echt kapot van geweest. Toen is mijn wereldje wel even ingestort. Nu gaat het gelukkig weer goed met me.
8. Waaraan ergert u zich vreselijk?
Aan.die snelle zakenjongens bij wie het alleen maar om geld en macht draait. Daar snap ik dus niets van. Alsof dat het enige doel in je leven is.
9. Wat doet u bij geweld op straat?
Dat weet ik eigenlijk niet. Dat hangt helemaal van de situatie af. Je schat volgens mij toch in hoe groot de kans is datje zelf slachtoffer wordt en handelt daar dan naar. Ik denk dat ik zoveel mogelijk mensen om me heen zal mobiliseren.
10. Hoe komt u erbij om op de IJssel een badkuipenrace te organiseren?
Het idee komt eigenlijk voort uit een televisieprogramma op Discovery Channel, waarin twee teams van allerlei afvalma- teriaal dingen in elkaar moeten zetten, zoals race-auto's en dergelijke. Eigenlijk kwam ik zo op het idee om een race in een badkuip over de IJssel te organiseren.
Er was overigens geen open inschrijving. We hebben zelf dertig mensen verzameld die willen meedoen.