KATWIJKS WEEKBLAD
Jan van den Oever

Stripeend eindelijk onder de pannen

19 mei 1999

Het Rijnsburgse bedrijf Jora Vision heeft afgelopen maandag de klomp van Alfred Jodocus Kwak op transport gezet. De klomp, die bestemd is voor een attractiepark in Drenthe, was echter zo zwaar dat de banden van de transportwagen spontaan uit elkaar knalden toen het gevaarte werd ingeladen. (Foto: Fotopersdienst Van den Ende / DaniŽl de Groot)


KATWIJK - "Nou breekt mijn klomp!" moeten velen afgelopen maandag gedacht hebben toen zij een levensgrote klomp door de straten zagen rijden. Het was het huis van de stripeend Alfred Jodocus Kwak, dat later die dag zijn vaste plek zou krijgen in het Veenpark bij Emmen. Dit is het nieuwe recreatiepark van kleinkunstenaar Herman van Veen, de geestelijk vader van Alfred Jodocus. Het Rijnsburgse bedrijf Jora Vision was verantwoordelijk voor de opschudding.

De medewerkers van Jora Vision zijn in de afgelopen maand in een hal op het industrieterrein Katwijkerbroek bezig geweest om de klompwoning van het eendje vorm te geven. Metaalbewerker Pascal Maertens doet hierover verslag: "We zijn begonnen met de constructie van een stalen frame met daarin bijna twee ton aan staal. Daarna hebben we de buitenlaag opgespoten met schuim. Vorige week hebben we dit schuim in de uiteindelijke vorm geschuurd."
Mede daardoor was het maandagochtend een stoffige bedoening toen het bouwwerk vanuit de hal werd overgezet op de vrachtwagen. Twee harde knallen galmden over het terrein toen bleek dat enkele banden het zware gevaarte niet konden dragen. Gelukkig gebeurde het toen de klomp grotendeels al uit de hal was en de hijskraan het kon overnemen. Twee uur later was alles klaar om te vertrekken richting Drente.
Het voormalige droog- en kunstbloemenbedrijf Jora Vision heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het maken van dit soort attracties. Projectleider Sander van Kempen: "Jora Vision maakte ooit de stap van kunstbloemen naar kunstbomen. Vervolgens gingen we hele oerwouden nabouwen tot we ook voor attracties werden benaderd. Onlangs hebben we nog de nieuwe Kikkertuin in Duinrell gebouwd. Vijf maanden geleden hebben we zelfs een hele Egyptische tempel nagebouwd in Kernwasserwunderland in Duitsland, een pretpark dat gevestigd is in een kerncentrale die nooit in gebruik is genomen. En nu dan het huis van Alfred Jodocus Kwak. Het is iedere keer weer anders."
Een interessante bijkomstigheid is de toegankelijkheid voor rolstoelen. Maertens: "Toen ik de bouwplannen onder ogen kreeg, zag ik dat mijn moeder niet in de klomp zou kunnen komen.

Zij zit namelijk in een rolstoel. Ik heb toen aan de opdrachtgevers gevraagd of we de plannen enigszins mochten aanpassen met als gevolg dat we een rolstoelvriendelijke klomp kunnen afleveren."

Het huis van de Alfred Jodocus is echter nog niet af. De medewerkers van het Rijnsburgse bedr
ijf hebben de komende week hun handen nog vol, Allereerst moet het dak nog op de klomp gezet worden en om het bouwwerk weer- en bezoekerbestendig te maken moeten nog diverse deklagen worden aangebracht. Ook zal het dak nog worden bedekt met echt riet. Herman van Veen zal daarna het huis van Alfred Jodocus officieel openen in het Drentse Veenpark.JaJn van den Oever